Euroviisujen
ensimmäisen semifinaalin viisut on nyt esitetty ja pisteet annettu. Harmittavasti Suomen tie kisoissa päättyi eikä vienyt finaaliin asti. Kymmenen ensimmäisestä erästä finaaliin
jatkavaa maata ovat Unkari, Kroatia, Alankomaat, Armenia, Venäjä,
Tsekki, Kypros, Itävalta, Azarbaidzan ja Malta.
Toinen
semifinaali on torstaina 12. toukokuuta. Myös tästä erästä
jatkaa lauantain finaaliin vain kymmenen maata. Australia on maantieteellisestä
sijainnistaan huolimatta mukana kisoissa jo toista kertaa.
Tässä
listaus siitä miltä osallistujamaat näyttävät lautasella eli toisen semifinaaliin viisut ruokina esiintymisjärjestyksessä. Oikeanlaiseen
kisatunnelmaan pääset valmistamalla suosikkimaasi ruokaa.
1.
LATVIA
PAPUSALAATTI
200
g valkoisia papuja (säilyke)
2
omenaa pieninä kuutioina
2
dl smetanaa
1
tl sinappia
2
tl raastettua piparjuurta
ripaus
suolaa
ripaus
sokeria
ruohosipulia
silputtuna
Valuta
ja huuhdo pavut. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta.
2.
PUOLA
PERUNAOHUKAISET
500
g perunoita
1
sipuli
2
kananmunaa
0,5
dl vehnäjauhoja
1
dl maitoa
0,5
tl suolaa tai maun mukaan
25
g voita sulatettuna
Paistamiseen:
voita
Kuori
ja raasta perunat hienoksi raasteeksi. Silppua sipuli. Yhdistä
kaikkia ainekset keskenään. Paista perunaohukaiset lettupannulla
kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisäksi puolukkasurvosta.
3.
SVEITSI
JUUSTOFONDUE
1
valkosipulinkynsi halkaistuna
50
g voita
1
sellerin varsi pieneksi hienonnettuna
3
dl kuivaa valkoviiniä
300
g emmentaljuustoa raastettuna
250
g gruyerejuustoa raastettuna
½
tl sinappijauhetta
½
tl paprikajauhetta
ripaus
jauhettua muskottipähkinää
ripaus
cayennepippuria
1
rkl maissitärkkelystä
2
rkl brandya
Hiero
fonduepata halkaistulla valkosipulilla. Sulata voi ja paista siinä
varsiselleri pehmeäksi. Kaada pataan viini ja lämmitä. Lisää
juusto vähitellen sekaan, sekoita koko sulamisen ajan. Mausta
sinappijauheella, paprikalla, muskotilla ja cayennepippurilla.
Sekoita maissitärkkelys brandyn kanssa ja lisää pataan samalla
hyvin sekoittaen. Anna seoksen kiehua hiljalleen koko ajan hämmentäen
keitosta. Siirrä fonduepata pöytään ja dippailu voi alkaa.
4.
ISRAEL
FALAFEL-PYÖRYKÄT
400
g kikherneitä (säilyke)
1
sipuli silputtuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
3
rkl persiljasilppua
1
tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1
tl jeeraa eli juustokuminaa
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
2
rkl vehnäjauhoja
Valuta
kikherneet. Yhdistä kaikki ainekset ja soseuta jämäkäksi
taikinaksi. Muovaa pieniä pyöryköitä. Paista muutama pyörykkä
kerrallaan öljyssä kullanruskeiksi.
5.
VALKOVENÄJÄ
SIENIKEITTO
300
g herkkutatteja tai herkkusieniä
noin
9 dl vettä
50
g voita
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
2
rkl vehnäjauhoja
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
0,5
dl kermaa
Puhdista
ja paloittele sienet. Keitä sieniä vedessä noin 10 minuuttia.
Siivilöi sienet liemestä, mutta säästä liemi. Paista sieniä ja
valkosipulia voissa. Ota muutama sieni sivuun keiton koristeeksi.
Lisää jauhot, sekoita hyvin. Lisää sienien keitinliemi, anna
kiehahtaa ja mausta. Soseuta keitto, lisää vielä kerma ja
kuumenna.
6.
SERBIA
JUUSTOPIIRAKKA
Taikina:
250
g vehnäjauhoja
1
½ rkl oliiviöljyä
¼
tl suolaa
noin
1 ½ dl vettä
Täyte:
400
g fetajuustoa
4
kananmunaa
2
dl kermamaitoa
50
g voita sulatettuna
Voiteluun:
voisulaa
Sekoita
jauhot, öljy ja suola, lisää vesi ja muovaa kiinteä taikina.
Lorauta vähän oliiviöljyä taikinan päälle ja peitä taikina
liinalla, anna seistä huoneenlämmössä tunnin ajan. Kauli ohut
taikina, vuoraa piirakkavuoan pohja puolella taikinasta. Sekoita
täyte, vatkaa munat kevyesti ja murenna feta, lisää kermamaito ja
sulatettu voi. Kaada täyte piirakkapohjalle. Peitä ohuella
taikinakannella. Voitele pinta voisulalla. Paista 180 asteessa noin
50 minuuttia.
7.
IRLANTI
DUBLIN
CODDLE
2
sipulia ohuina renkaina
500
g hyvää lihaisaa makkaraa
120
g pekonia
2
porkkanaa ohuina viipaleina
400
g perunoita ohuina viipaleina
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
noin
3 dl lihalientä
Paista
sipulit öljyssä. Siirrä sipulit sivuun. Kuutioi pekonit ja puolita
makkarat, lisää ne pannulle, paista kunnes saavat väriä. Yhdistä
sipulit makkaran ja pekonin kanssa. Laita uunipadan pohjalle puolet
makkaraseoksesta sen päälle porkkanoita ja perunoita. Tee vielä
toinen kerros kaikkia, päällimmäiseksi perunoita. Mausta ja kaada
päälle vähän lihalientä. Laita uuniin 200 asteeseen 45
minuutiksi. Laske lämpöä 175 asteeseen ja anna muhia vielä noin
puoli tuntia. Lisää nestettä tarvittaessa. Koristele persiljalla.
8.
MAKEDONIA
TURLI
TAVA
500
g possua kuutioituna
1
peruna paloiteltuna
2
tomaattia paloiteltuna
1
paprika paloiteltuna
1
sipuli lohkoina
1
pieni munakoiso paloiteltuna
1
purkki valkoisia papuja
1
rkl paprikajauhetta
1
rkl persiljasilppua
2
rkl oliiviöljyä
suolaa
& pippuria
vähän
vettä
Laita
kaikki ainekset keraamiseen uunivuokaan, mausta ja lisää vähän
vettä. Laita vuoka 200 asteeseen noin 1,5 tunniksi. Sekoittele
välillä.
9.
LIETTUA
KARPALOVANUKAS
3
dl karpaloita
3
dl vettä
1,5
dl sokeria
1
kanelitanko
4
kokonaista neilikkaa
4
rkl perunajauhoja + 0,5 dl kylmää vettä
Tarjoiluun:
vaniljasokerilla
maustettua kermavaahtoa
Laita
kattilaan karpalot, vesi, sokeri, kanelitanko ja neilikat. Keitä
noin 10 minuuttia kunnes marjat menevät rikki. Poista kanelitanko ja
neilikat, soseuta karpaloliemi ja puserra siivilän läpi. Laita
uudelleen kattilaan ja kuumenna. Sekoita veteen perunajauhot hyvin.
Lisää suuruste ohuena nauhana karpaloliemeen koko ajan sekoittaen.
Anna kiehahtaa ja ota pois liedeltä. Kaada tarjoiluastiaan, tarjoa
kermavaahdon kera.
10.
AUSTRALIA
SURF
AND TURF PIZZA
tomaattikastiketta
meren
antimia
lihaa
juustoa
11.
SLOVENIA
MAKEA
OMELETTI
3
munan keltuaista
3
munan valkuaista
3
rkl sokeria
2
tl vaniljasokeria
1
sitruunan kuori raastettuna
3
rkl vehnäjauhoja
1
rkl voita paistamiseen
Täyte:
2
dl marjoja (pakastettuja tai tuoreita)
1
rkl rommia
2
rkl appelsiinilikööriä
Pinnalle:
1
rkl tomusokeria
Lisäksi:
1
dl kermaa vaahdotettuna
Yhdistä
marjat, rommi ja likööri. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää
puolet sokerista ja vaniljasokeri. Lisää keltuaisen joukkoon loput
sokerista ja sitruunan raastettu kuori, vaahdota. Lisää jauhot
keltuaisvaahdon sekaan varovasti sekoittaen. Yhdistä munavaahdot
toisiinsa varovasti nostellen. Paista munakas voissa pannulla. Täytä
kypsä munakas maustetuilla marjoilla. Taita munakas kaksinkerroin,
ripottele päälle tomusokeria. Tarjoile kermavaahdon kanssa.
12.
BULGARIA
KYLMÄ
JOGURTTIKEITTO
1
tuore kurkku
5
dl maustamatonta jogurttia
3
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1
tl valkoviinietikkaa
1
rkl öljyä
½
tl suolaa
vettä
Koristeluun:
muutama
saksanpähkinä rouhittuna
tuoretta
tilliä
Kuori
ja raasta kurkku hienoksi raasteeksi. Yhdistä kurkkuraaste,
valkosipulinkynnet, viinietikka ja öljy jogurttiin. Lisää vettä
tarvittaessa. Laita keitto jääkaappiin kylmenemään. Koristele
pähkinöillä ja tillisilpulla. Tarjoa kylmänä.
13.
TANSKA
PÄHKINÄINEN
OMENAKAKKU
150
g margariinia tai pehmeää voita
2
dl sokeria
2
kananmunaa
1,5
dl vehnäjauhoja
120
g mantelijauhetta
1
rkl vaniljasokeria
1
tl leivinjauhetta
1
dl maitoa
Pinnalle:
100
g pähkinöitä rouhittuna
2
omenaa
2
rkl sokeria
1
tl kanelia
Vatkaa
rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Sekoita
vehnäjauhot, mantelijauhe, vaniljasokeri sekä leivinjauhe
keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan,
sekoita. Voitele kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Ripottele
taikinan pinnalle pähkinät. Kuori ja viipaloi omenat, asettele ne
pähkinöiden päälle. Sekoita sokeri ja kanelijauhe, ripottele
seosta omenoiden pinnalle. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia.
14.
UKRAINA
KIOVAN
KANA
4
broilerin rintafileetä
Maustevoi:
100
g voita
2
rkl persiljasilppua
2
rkl sitruunamehua
valkosipulinkynsi
silputtuna
suolaa
maun mukaan
Leivittämiseen:
1
dl vehnäjauhoja + suolaa ja mustapippuria
1
kananmuna kevyesti vatkattuna
1
dl korppujauhoja
öljyä
ja voita paistamiseen
Sekoita
persiljasilppu, sitruunanmehu ja valkosipuli pehmeään voihin,
mausta suolalla. Kääri voi kelmuun ja anna sen jähmettyä
pakastimessa. Tee viilto fileisiin siten, että niihin muodostuu
tasku. Laita viiltoihin maustevoita. Kierittele leikkeet ensin
vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa.
Paista kauniin ruskeiksi. Laita broilerit vielä uuniin 175 asteeseen
noin 15 minuutiksi, että ne ovat täysin kypsiä.
15.
NORJA
KATKARAVUT
200
g katkarapuja
1
salottisipuli hienonnettuna
1
½ dl portviiniä
3
dl kermaa
1
sitruunan raastettu kuori
suolaa
ja pippuria myllystä
Hauduta
sipulia portviinissä. Lisää kerma ja keitä kasaan miedolla
lämmöllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kuumaan
kastikkeeseen katkaravut ja sitruunankuori. Anna kuumentua ja tarjoa
heti tuoreen patongin kanssa.
16.
GEROGIA
GEORGIALAISET
PAVUT
300
g kidneypapuja (säilyke)
1
sipuli silputtuna
3
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1
porkkana hienoksi silputtuna
1
sellerinvarsi hienoksi silputtuna
6
kuivattua luumua paloiteltuna
½
dl balsamiviinietikkaa
1
tl tamarinditahnaa
½
tl chilihiutaleita
1
tl korianterinsiemeniä
½
tl sarviapilansiemeniä
5
rkl oliiviöljyä
1
vihreä chili silputtuna
nippu
tuoretta korianteria
1
rkl selleriä silputtuna
suolaa
ja mustapippuria
Kuullota
öljyssä sipuli, valkosipuli, porkkana ja sellerinvarsi pehmeäksi.
Valuta ja huuhtele pavut. Hauduta luumuja balsamietikassa noin 20
minuuttia. Paahda korianterin- ja sarviapilansiemeniä kuivalla
pannulla muutama minuutti ja murskaa morttelissa. Yhdistä kaikki
ainekset ja lämmitä.
17.
ALBANIA
PURJOVUOKA
öljyä
paistamiseen
900
g purjoa
2
sipulia silputtuna
1
punainen paprika pilkottuna
300
g jauhelihaa
suolaa
ja pippuria myllystä
2
dl lihalientä
Pilko
purjon valkoiset osat vinottain 1 cm paloiksi. Kuullota purjot ja
sipulit öljyssä. Siirrä uunivuokaan. Paista kevyesti jauheliha,
lisää paprikat ja mausteet sekä lihaliemi, anna kiehahtaa. Kaada
seos purjojen päälle vuokaan. Laita uuniin 200 asteeseen, kypsennä
noin tunnin ajan.
18.
BELGIA
PATONKI
5
dl haaleaa vettä
10
g hiivaa
1
tl suolaa
¼
dl öljyä
noin
10 dl vehnäjauhoja
Liuota
veteen hiiva, lisää suola, öljy sekä jauhot. Anna taikinan
vetäytyä muovipussiin suljettuna jääkaapissa vähintään
vuorokauden. Kohota taikina kylmäsäilytyksen jälkeen
kaksinkertaiseksi. Alusta kohonnut taikina hyvin ja jaa se kahteen
osaan. Kauli palat levyiksi ja taita ensin kolminkerroin ja vielä
kaksinkerroin. Kauli uudelleen levyksi, toista taittelu ja kauliminen
useaan kertaan, näin patonkiin tulee kuohkeita kerroksia. Kääri
lopuksi levyt rullalle. Anna kohota pellillä. Vedä kohonneisiin
patonkeihin viistoja viiltoja. Voitele pinta vedellä ja laita myös
uuniin pieni vesiastia, näin patongin pinnasta tulee rapea. Kypsennä
225 asteessa noin 15 minuuttia.
Kiitos taas! Eiköhän näistä jotain löydy tuulikoneen katveessa syötäväksi :)
VastaaPoistaMainiota, oleppa hyvä :)
Poista