tiistai 4. maaliskuuta 2014

MONIPUOLINEN PERUNA


Peruna on äärettömän monipuolinen raaka-aine. Perunasta saa lähes mitä vain, se sopii paistoksiin, keittoihin, piirakoihin, leipään, jne. Seuraavaksi seitsemän perunareseptiä.


ESPANJALAINEN TORTILLA
oliiviöljyä
600 g perunoita ohueksi viipaloituna
1 sipuli ohueksi viipaloituna
6 kananmunaa
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä

Kuumenna pannu, lisää öljyä, perunat ja sipuli, kypsennä kunnes perunat ovat pehmeitä. Vatkaa munat kulhossa, mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Sekoita perunat ja sipuli varovasti muniin. Laita pannuun 4 rkl oliiviöljyä, lisää munaseos, tasoita pinta lastalla painelemalla. Kypsennä noin 5 minuuttia välillä pannua ravistellen. Käännä tortilla lautasta tai kantta apuna käyttäen. Liu'uta tortilla takaisin pannulle. Jatka paistamista kunnes munat ovat hyytyneet ja tortilla on kauniin värinen.



RÖSTI
1 kg perunoita
öljyä paistamiseen
suolaa maun mukaa
mustapippuria myllystä
noin ½ dl vettä

Keitä perunat kuorineen, jäähdytä ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kuori ja raasta perunat karkeaksi raasteeksi. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää perunaraaste, kääntele varovasti, mausta. Painele perunat litteäksi kakuksi ja pirskottele pinnalle vähän vettä. Peitä paistinpannu kannella ja hauduta paistosta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Käännä kakku lautasen tai kannen avulla ja kypsennä toista puolta noin 10 minuuttia.



PERUNA-MAA-ARTISOKKAKEITTO
1 l kasvislientä
500 g perunoita (jauhoinen lajike)
500 g maa-artisokkia
mustapippuria myllystä
salviaa
muskottia
chilijauhetta
200 g ranskankermaa
piparjuurta raasteena

Keitä kuoritut perunat ja maa-artisokat kasvisliemessä kypsiksi. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta ja lisää ranskankerma, kuumenna. Ripottele päälle tuoretta raastettua piparjuurta.



LAMMASPAIMENEN PAISTOS
500 g (lampaan)jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 porkkanaa pieninä kuutioina
2 sellerinvartta pieninä paloina
1 rkl vehnäjauhoja
noin 3 dl lihalientä
2 rkl tomaattipyreetä
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
400 g papuja tomaattikastikkeessa
Perunamuusi:
1 kg jauhoisia perunoita
1 dl maitoa
2 rkl voita
suolaa maun mukaan

Ruskista jauheliha kevyesti. Lisää kasvikset ja paista noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon jauhot, lisää lihaliemi, pyree ja mausteet. Hauduta lihakastiketta sen aikaa kun keität perunat muusia varten. Soseuta perunat, lisää maitoa ja mausta, sekoita tasaiseksi. Lisää jauhelihaseokseen pavut, kaada lihaseos uunivuoan pohjalle ja levitä sen päälle perunamuusi. Paista vuokaa 200 asteessa noin puoli tuntia.



PERUNA-KINKKUPIIRAKKA
Pohja:
5 kpl keitettyjä kuorittuja jauhoisia perunoita
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
Täyte:
1 punainen paprika kuutioina
200 g kinkkua kuutioina
200 g emmentaljuustoa kuutioina
2 keitettyä perunaa kuutioina
pala purjoa renkaina
Munamaito:
2 kananmunaa
3 dl maitoa
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä

Vuoraa voideltu vuoka taikinalla. Levitä täytteen ainekset taikinan päälle. Kaada vielä munamaito vuokaan ja paista 225 asteessa noin 40 minuuttia.



PERUNARIESKAT
1 kg perunoita (jauhoinen lajike)
50 g voita tai margariinia
100 g ruisjauhoja
150 g vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa

Survo keitetyt perunat muusiksi. Lisää rasva sekä jauhot ja suola. Muovaa pehmeäksi taikinaksi. Jaa taikina 9 osaan ja leivo ohuita pyöreitä leipiä, joiden halkaisija on noin 15 cm. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa munavoin kanssa.



PERUNA-SIPULIPIHVIT
500 g perunoita raastettuna
1 sipuli hienoksi silputtuna
2 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
¼ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

Yhdistä ainekset. Nosta lusikalla taikinaa pihveiksi paistinpannulle. Paista öljyssä molemmin puolin noin 4 minuuttia.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti