torstai 14. marraskuuta 2013

RAPSAKAT NÄKKILEIVÄT



Leivoin juuri näkkäreitä, ja niistä tulikin mukavan makuisia ja rapeita. Päälle sipaisin persiljalla maustettua tuorejuustoa. Persilja on omasta maasta tänään haettua. En muista, että aiemmin vielä puolessa välissä marraskuuta olisi voinut napsia pihalta tuoretta persiljaa. Muitakin ihan reippaasti vihertäviä yrttejä on hengissä ja se on vielä harvinaisempaa.


NÄKKILEIPÄ
5 g tuorehiivaa
1 tl sokeria
1,5 tl merisuolaa myllystä
1,5 dl kylmää maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl 7-viljan hiuteleita (Myllärin Luomu, Helsingin mylly)
1 rkl nokkosjauhetta
25 g voita sulatettuna

Laita murennettu hiiva, sokeri ja suola kulhoon. Sekoita niin hiiva sulaa sokerin ja suolan kanssa. Lisää maito. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää ne liemeen. Vaivaa tiivis taikina käsin ja lisää lopuksi rasva. Ripottele pinnalle vähän jauhoja. Kauli taikina hyvin ohueksi. Pastakone on tähän tehtävään oikein kätevä. Aloita kauliminen niin kuin pastaa tehdessä säätämällä telat 1-leveydelle ja etene veivaamalla yhä ohuemmaksi, 5-leveydellä taikina on jo sopivan ohutta. Leikkaa taikinalevyt paloiksi ja laita leivinpaperin päälle kuivahtamaan noin 15 minuutiksi. Paista näkkileipiä 220 asteessa noin 6 minuuttia. Tarkkaile paiston aikana etteivät leivät tummu liikaa. Anna jäähtyä ja säilytä kuivassa.

Hyviä ovat, taidan ottaa vielä yhden.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti