Leivoin juuri näkkäreitä, ja niistä
tulikin mukavan makuisia ja rapeita. Päälle sipaisin persiljalla
maustettua tuorejuustoa. Persilja on omasta maasta tänään haettua.
En muista, että aiemmin vielä puolessa välissä marraskuuta olisi
voinut napsia pihalta tuoretta persiljaa. Muitakin ihan reippaasti
vihertäviä yrttejä on hengissä ja se on vielä harvinaisempaa.
NÄKKILEIPÄ
5 g tuorehiivaa
1 tl sokeria
1,5 tl merisuolaa myllystä
1,5 dl kylmää maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl 7-viljan hiuteleita (Myllärin
Luomu, Helsingin mylly)
1 rkl nokkosjauhetta
25 g voita sulatettuna
Laita murennettu hiiva, sokeri ja suola
kulhoon. Sekoita niin hiiva sulaa sokerin ja suolan kanssa. Lisää
maito. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää ne liemeen. Vaivaa
tiivis taikina käsin ja lisää lopuksi rasva. Ripottele pinnalle
vähän jauhoja. Kauli taikina hyvin ohueksi. Pastakone on tähän
tehtävään oikein kätevä. Aloita kauliminen niin kuin pastaa
tehdessä säätämällä telat 1-leveydelle ja etene veivaamalla yhä
ohuemmaksi, 5-leveydellä taikina on jo sopivan ohutta. Leikkaa
taikinalevyt paloiksi ja laita leivinpaperin päälle kuivahtamaan
noin 15 minuutiksi. Paista näkkileipiä 220 asteessa noin 6
minuuttia. Tarkkaile paiston aikana etteivät leivät tummu liikaa.
Anna jäähtyä ja säilytä kuivassa.
Hyviä ovat, taidan ottaa vielä yhden.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti