Olen
mukana Meiran ja 40+ blogien pähkinäkampanjassa ja
tämän viikon aikana annan kolme uutta pähkinäreseptiä.
Pidän
itse todella paljon pähkinöistä ja syön niitä usein ihan
sellaisenaan pienenä välipalana. Blogissani on ollut aiemminkin
runsaasti reseptejä joissa olen käyttänyt pähkinöitä. Nyt olen
kiinnittänyt huomiota vielä enemmän reseptien terveellisyyteen ja
siihen, että ne sopivat myös nopeasti valmistuviksi välipaloiksi.
Pähkinät ovat oikeita luonnon tehopakkauksia. Pähkinöistä saa paljon energiaa ja hyvänlaatuista sydänystävällistä rasvaa, joka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Pähkinät ovat siis terveellinen lisä ruokavalioosi ja niiden syöminen kannattaa. Pähkinät auttavat kylläisyyden tunteeseen ja ehkäisevät hyvin nälkää. Kohtuullinen pähkinänsyönti on kuitenkin suositeltavaa ja sopiva päivittäinen pähkinäannos on pieni kourallinen eli noin 30 g.
Toiset
ovat sitä mieltä, että pähkinöiden käsittely, kuten rouhiminen,
paahtaminen ja kaikenlainen jalostus heikentävät niiden
ravintoarvoa. Pähkinöiden käyttötavalla ei kuitenkaan ilmeisesti
ole suurta vaikutusta niiden terveellisyyteen. Pähkinät ovat
yleisesti ottaen, käyttötavasta riippumatta, aina erittäin
suositeltavia.
Tämän
päivän reseptissä olen käyttänyt hasselpähkinöitä.
Hasselpähkinän maku on miellyttävä, melko paahteinen ja erittäin
aromikas. Hasselpähkinä on kaikille tuttu, sillä se on suosittu
raaka-aine monissa suklaamakeisissa. Hasselpähkinä sopii erilaisiin
leivonnaisiin, jälkiruokiin ja salaatteihin.
Hasselpähkinät
ja saksanpähkinät olivat minun suurta herkkua lapsuudessani.
Yleensä meillä oli kotona vain maapähkinöitä, mutta
hasselpähkinöitä ja saksanpähkinöitä ostettiin erityisesti
jouluksi ja ne sai itse kuoria pähkinänsärkijällä. Siinä sai
olla tarkkana ettei puristanut omia sormiaan pähkinäpihtien väliin
ja sai kuitenkin pähkinän kuoren rikottua.
Hasselpähkinä
sisältää runsaasti ruuansulatusta vauhdittavaa kuitua, proteiinia,
rautaa, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja B-ryhmän vitamiineja.
Lisäksi hasselpähkinöissä on sydämelle ystävällisiä
kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja,
erityisesti E-vitamiinia. Hasselpähkinän hyvä rasvahappokoostumus
auttaa alentamaan kolesterolia.
Hasselpähkinäskonssit
valmistuvat nopeasti, lähes käden käänteessä. Taikinaa ei
vaivata vaan kaikki ainekset sekoitetaan nopeasti yhteen. Makua tulee
niin hasselpähkinöistä kuin appelsiinistakin. Skonssit maistuvat
hyviltä erityisesti teen seurana ihan sellaisenaan.
HASSELPÄHKINÄSKONSSIT
Taikina:
3
dl spelttijauhoja tai vehnäjauhoja
2
tl leivinjauhetta
ripaus
suolaa
100
g Meiran hasselpähkinöitä
1
tl appelsiinin kuorita raastettuna
1
dl appelsiinimehua
1
dl maustamatonta jogurttia
Voiteluun:
vähän
appelsiinimehua
Sekoita
jauhoihin leivinjauhe ja suola. Raasta hyvin pestystä appelsiinista
kuori ja purista mehu. Rouhi osa hasselpähkinöistä ja jätä osa
kokonaisiksi. Lisää jauhojen sekaan hasselpähkinät, kuoriraaste,
appelsiinimehu ja jogurtti. Sekoita nopeasti taikinaksi, vältä
taikinan vaivaamista. Taputtele taikina leivinpaperin päälle noin 2
cm paksuksi levyksi. Leikkaa pyöreällä muotilla taikina paloiksi
ja nosta ne uunipellin päälle. Taikinasta tulee noin 10 kpl
halkaisijaltaan 6 cm kokoisia skonsseja. Voitele skonssit
appelsiinimehulla. Paista skonsseja 220 asteessa noin 12 minuuttia.
Skonssit ovat parhaimmillaan heti paistopäivänä.
Kaupallinen
yhteistyö Meira/40+ blogit
Kivan nopea & helppo ohje, täydellisiä pääsiäisbrunssille : )
VastaaPoistaKuulostaa herkulliselta!
VastaaPoista