sunnuntai 9. elokuuta 2015

Saaristolaisleipää saaristossa



Lähdimme alkuviikosta ajamaan kohti naapurikuntaamme Kemiönsaarta ja Kasnäsin kylää. Sieltä lähdimme yhteysalus Auralla Rosalaan, matka kesti noin puoli tuntia.


Kävimme tutustumassa Rosalan viikinkikylään. 


Ihastelimme hiljaisuutta ja kauniita maisemia. Saaren ainoa tie vei meidät saaren toiselle puolelle päiväunta nukkuvaan Hiittisten kylään. Hiittisten kyläkaupasta ostimme jäätelöt ja paikallista saaristolaisleipää.


Ihanan pehmeää ja tuoksuvaa saaristolaisleipää ei voi vastustaa. Seuraavalla reseptillä voi valmistaa itse tätä hyvää leipää. Annoksesta tulee kaksi isoa leipää.

SAARISTOLAISLEIPÄ
1 l piimää
100 g hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
noin 1 l vehnäjauhoja
Voiteluun:
siirappia + vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut ainekset. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun suorakaiteen muotoiseen (1,5 litran) vuokaan. Anna leipien nousta 2 tuntia. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia. Voitele leipiä siirappivedellä paiston loppupuolella. Jos leivät tummuvat liikaa peitä ne tarvittaessa foliolla.

2 kommenttia:

  1. Aika paljon hiivaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Määrä voi tuntua suurelta, mutta tämän kokoiseen saaristolaisleipätaikinaan laitetaan yleensä 75 - 100 g hiivaa. Tätä ohjetta olen käyttänyt useamman kerran ja aina on tullut hyvää.

      Poista