Suomalainen ruokakulttuuri perustuu
edelleen pitkälti perunaan, siksi kannattaa kiinnittää huomiota
perunalajikkeisiin. Suomessa kasvatetaan useita kymmeniä
perunalajikkeita. Käytä jauhoisia lajikkeita uuniperunoiksi ja
muusiin. Kiinteät lajikkeet sopivat keittoihin sekä
laatikkoruokiin. Peruna onkin oivallinen raaka-aine miedon makunsa ja
monipuolisuutensa vuoksi, sen kumppaniksi sopii mikä vain.
UUNISSA PAISTETUT UUDET PERUNAT
20 pientä uutta perunaa
3 rkl öljyä
suolaa
Täyte:
1 dl ranskankermaa
30 g sinihomejuustoa
kevätsipulia silputtuna
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Pese ja
kuivaa uudet perunat. Kierittele perunoita öljyssä. Laita perunat
uunivuokaan ja ripottele niiden päälle vähän suolaa. Paista
perunoita noin tunnin ajan kunnes ne ovat oikein pehmeitä. Sekoita
ranskankerma, sinihomejuusto sekä kevätsipulisilppu keskenään.
Tee ristiviilto perunoiden päälle ja purista kevyesti. Laita
jokaisen perunan päälle vähän täytettä.
PERUNAVARTAAT
Vartaisiin:
silliä viipaleina
uusia perunoita juuri keitettynä
minitomaatteja
hillosipuleita
Tartarkastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl maustekurkkuja pieninä kuutioina
1 rkl kapriksia
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl sinappia
1 rkl makeaa chilikastiketta
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
tillisilppua
Pujota vartaisiin vuorotellen silliä,
pieniä lämpimiä perunoita, tomaatteja sekä hillosipuleita. Sillin
tilalle käy vaikka graavikala. Tarjoa esim. tartarkastikkeen kanssa.
UUDET PERUNAT KESÄKURPITSAN KANSSA
400 g uusia perunoita
400 g kesäkurpitsaa paloiteltuna
vähän voita tai öljyä paistamiseen
1-2 kevätsipulia silputtuna
tuoretta persiljaa silputtuna
1 dl ranskankermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
Keitä perunoita noin 10 minuuttia,
lisää samaan kattilaan kesäkurpitsat ja kypsennä pari minuuttia.
Valuta kuiviksi. Laita perunat ja kesäkurpitsat kuumalle
paistinpannulle kevätsipulin ja persiljan kanssa, sekoittele varoen.
Lisää ranskankerma sekä mausteeksi suolaa ja pippuria, sekoita ja
kuumenna. Tarjoa heti. Sopii grillattujen ruokien lämpimäksi
lisäkkeeksi.
PERUNA-HALLOUMISALAATTI
500 g uusia pieniä perunoita
250 g halloumijuustoa
250 g minitomaatteja
100 g jäävuorisalaattia
50 g rucolaa
tuoreita yrttejä
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
balsamietikkaa
Keitä uudet perunat. Ota halloumiin
kaunis väri pannulla tai grillissä. Asettele laakealle vadille
revitty jäävuorisalaatti ja rucola. Seuraavaksi halloumi, perunat
ja tomaatit. Ripottele pinnalle yrttejä sekä mustapippuria. Lorauta
vielä oliiviöljyä sekä balsamietikkaa ja tarjoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti