torstai 27. kesäkuuta 2013

EVÄSRETKI METSÄÄN, RANNALLE TAI PUISTOON



On aika lähteä retkelle. Pakkaa eväät kylmälaukkuun ja juoma termospulloon. Ota mukaan peitto ja hyvä mieli. Retkikohteen ei tarvitse olla kaukana. Kohteeksi kelpaa niin lähimetsä, uimaranta kuin vehreä puistokin, jopa oma pihapiiri. Me teimme koko perheen voimin kesän ensimmäisen eväsretken läheiseen metsään. Mukaan otimme kolmioleipiä ja raparperimehua. Toisena päivänä söimme herkulliset salaattitäytteiset pitaleivät kotipihassa suuren vaahteran varjossa.


KOLMIOLEIVÄT
Leivitä täytettä leivälle (paahto- tai vuokaleipää) ja laita toinen leipä päälle. Leikkaa terävällä veitsellä kahdeksi kolmioksi.


KURKKUTÄYTE
puolikas kurkku
½ dl tillisilppua
2 dl raejuustoa
1 dl ranskankermaa
suolaa maun mukaan

Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kurkku, tilli, raejuusto sekä ranskankerma, mausta suolalla.


KINKKUTÄYTE
puolikas paprika
100 g palvikinkkua
200 g tuorejuustoa (makuna esim. yrtti)

Leikkaa paprika ja kinkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita paprikat, kinkku ja tuorejuusto keskenään.

RAPARPERIMEHU
2 l vettä
500 g raparperia
4 cm pala tuoretta inkivääriä
1,5 dl sokeria

Pilko pestyt raparperit ja silppua inkivääri. Laita kattilaan vesi, raparperipalat ja inkivääri. Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Siivilöi ja lisää sokeri, sekoita hyvin. Anna jäähtyä.




SALAATTITÄYTTEISET PITALEIVÄT
Pakkaa salaatit rasioihin ja pitaleivät valmiiksi avattuina mukaan. Annostele paikan päällä jokaiselle mieluinen määrä salaattia pitataskun sisään. Lautasia ei tarvita.

PITALEIVÄT (10 kpl)
3 dl vettä
20 g hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
noin 7 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy. Alusta jauhot vähitellen. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 10 osaan ja pyöritä pulliksi. Kauli pullista halkaisijaltaan noin 12 cm litteitä leipiä. Anna kohota puoli tuntia. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia. Leivät kohoavat uunissa pulleiksi tyynyiksi, jolloin ne pystyy leikkaamaan auki ”taskuiksi”.


COUSCOUS-KATKARAPUSALAATTI
2 dl couscous suurimoita
2 dl kanalientä
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
200 g katkarapuja
100 g tuoreita aprikooseja pilkottuna
3 kevätsipulia silputtuna
tuoretta minttua ja korianteria

Laita couscous-suurimot kulhoon, kaada kuuma kanaliemi päälle. Sekoita ja anna turvota.
Sekoita couscousiin öljy, etikka ja sitruunamehu. Lisää loput ainekset.



TONNIKALA-PASTASALAATTI
150 g kuivapastaa
150 g tonnikalaa
4 tomaattia
100 g fetaa
kevätsipulia silputtuna
tuoretta basilikaa ja oreganoa
Kastike:
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl sinappia
1 tl juoksevaa hunajaa

Keitä pasta ja valuta. Leikkaa tomaatit ja feta kuutioiksi, silppua sipuli. Yhdistä kaikki ainekset.






1 kommentti: