Keittiöni muistutti pienimuotoista
jäätelötehdasta viime viikolla, kun kokeilin useita eri
jäätelömakuja ja makuvariaatioita. Itsetehdyt jäätelöt
maistuivat niin lapsille kuin aikuisille, jokainen löysi oman
suosikkinsa.
JÄÄTELÖKERROSKAKKU
vaniljajäätelöä
mansikkajäätelöä
basilikajäätelöä
kakkupohja
Valmista jäätelöt sekä kakkupohja alla olevien ohjeiden mukaan. Kun jäätelöt ovat valmiita vuoraa
suorakaiteen muotoinen vuoka kelmulla, kokoa jäätelöt
kerroksittain vuokaan. Tasoita kerrokset, päällimmäiseksi tulee kakkupohja. Peitä
kelmulla ja laita pakastimeen jähmettymään vähintään pariksi
tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään. Kumoa tarjoiluvadille ja
koristele esim. mansikoilla ja basilikanlehdillä.
VANILJAJÄÄTELÖ
3 dl maitoa
1 vaniljatanko
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 dl kuohukermaa
3 munankeltuaista
Laita maito, sokeri sekä
glukoosisiirappi kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet
veitsellä, lisää tanko ja siemenet kattilaan. Kuumenna liemi
kiehumispisteeseen. Jäähdytä liemi, poista vaniljatanko. Vatkaa
keltuaiset ja kerma erikseen vaahdoiksi, yhdistä vaahdot keskenään.
Kaada maitoseos kermaseokseen ja laita pakastimeen jäätymään.
Vatkaa jäätelöä pari kertaa jäätymisen aikana.
MANSIKKAJÄÄTELÖ
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
600 g mansikoita
1 rkl sitruunamehua
2 rkl appelsiinimehua
2 dl kuohukermaa
Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja
glukoosisiirappi. Sekoita koko ajan, kunnes sokeri sulaa. Anna
jäähtyä. Soseuta mansikat, mausta sitruuna- ja appelsiinimehulla.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset toisiinsa. Laita
astia pakastimeen ja sekoita pari kertaa jäätymisen aikana.
BASILIKAJÄÄTELÖ
2 dl maitoa
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 dl silputtua basilikaa
3 rkl appelsiinimehua
4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
Kuumenna maito kiehumispisteeseen,
sulata mukaan sokeri ja glukoosisiirappi. Anna jäähtyä. Hienonna
basilika esim. sauvasekoittimella, lisää appelsiinimehu. Vatkaa
kerma. Yhdistä basilika, maitoseos sekä kermavaahto. Laita
pakastimeen ja vatkaa hyvin pari kertaa jäätymisen aikana.
KAKKUPOHJA
1 kananmuna
¾ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa
Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi
vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää
jauhoseos munasokerivaahdon joukkoon siivilän läpi. Sekoita
joukkoon vielä maito. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun
suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Paista 200 asteessa noin 10
minuuttia. Jäähdytä kakkupohja.
VANILJAKANELIJÄÄTELÖ
3 dl kermaa
1 kanelitanko
5 dl vaniljakastiketta
1 rkl sitruunamehua
50 g tomusokeria
Kuumenna kerma kattilassa, lisää
kanelitanko. Kiehauta ja nosta pois liedeltä, anna olla puoli
tuntia, ota kanelitanko pois. Sekoita kulhossa valmis vaniljakastike,
mausta sitruunamehulla ja lisää tomusokeri siivilän läpi. Yhdistä
vaniljakastike ja kerma. Laita seos ilman kantta pakastimeen ja anna
kovettua reunoista. Sekoita kuohkeaksi ja laita takaisin pakastimeen,
toista pari kertaa sekoittaminen ja anna vielä kovettua pakastimessa
muutaman tunnin ajan.
PÄHKINÄKROKANTTI
200 g sokeria
100 g hasselpähkinöitä
Paahda kuivalla pannulla pähkinöitä.
Sulata sokeria kattilassa, kun seos saa väriä lisää pähkinät.
Kaada seos leivinpaperille, tasoita ja anna jäähtyä. Murskaa
kovettunut levy.
VOHVELITÖTTÖRÖT (töttöröraudalla)
3 kananmunaa
130 g sokeria
120 g voita sulatettuna
120 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa kananmunat ja sokeri. Lisää
voisula. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää siivilän
läpi taikinaan. Vatkaa kunnes taikina on tasaista. Paista
töttöröraudalla ohuita levyjä ja kääri ne heti
jäätelötöttöröiksi. Tai tee vohvelikuppeja: laita pieni kulho
ylösalaisin pöydälle ja laita paistettu vohveli kulhon päälle
muotoutumaan, anna jäähtyä ennen pois siirtämistä.
APPELSIINIJÄÄTELÖ
2 dl maitoa
2 munankeltuaista
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 dl kuohukermaa
1 appelsiinin kuori raastettuna
2 dl appelsiinimehua
Kiehauta maito, ota pois liedeltä.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää hitaasti sekoittaen
maidon joukkoon sekä myös glukoosisiirappi. Kuumenna seosta koko
ajan sekoittaen kunnes seos sakenee, älä kiehauta. Anna seoksen
jäähtyä. Kun seos on jäähtynyt lisää siihen
appelsiininkuoriraaste ja mehu sekä vatkattu kerma. Laita jäätelö
pakastimeen, vatkaa pari kertaa jäätymisen aikana.
SITRUUNAJOGURTTIJÄÄTELÖ
5 dl maustamatonta jogurttia esim.
turkkilaista
1 ½ dl kermaa
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
7 rkl sitruunamehua
Sekoita jogurtti, vatkattu kerma,
sokeri, glukoosisiirappi sekä sitruunamehu hyvin keskenään. Laita
seos ilman kantta pakastimeen ja anna kovettua reunoista. Sekoita
kuohkeaksi ja laita takaisin pakastimeen, toista pari kertaa
sekoittaminen ja anna kovettua pakastimessa.
KINUSKIKASTIKE
100 g sokeria
1 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
1 dl kermaa
Laita kattilaan sokeri, vesi ja
sitruunamehu. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri liukenee.
Keitä hiljalleen aina välillä hämmentäen noin 10 minuuttia
kunnes seos saa vaaleanruskeaa väriä. Ota kattila liedeltä ja
sekoita kerma joukkoon. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin
pariksi tunniksi ennen käyttöä.
TOIVOTAN SUUSSA SULAVAA JÄÄTELÖKESÄÄ
KAIKILLE!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti