Usein lipstikka on saanut kasvaa aivan
rauhassa. Liian usein tulee tartuttua muihin yrtteihin.
LIPSTIKKAKEITTO
2 rkl voita
1 dl tuoretta lipstikkaa silputtuna
2 kevätsipulia silputtuna
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kanalientä tai kasvislientä
5 dl maitoa
muskottia
suolaa maun mukaan
Sulata voi kattilassa, lisää silputut
lipstikat ja sipulit. Kuullota hetki ja sirottele jauhot päälle.
Sekoittele hyvin. Lisää kanaliemi, anna kiehahtaa samalla
sekoittaen. Lisää vielä maito ja kuumenna. Soseuta keitto. Tarjoa
lipstikkakeitto esim. rapeakuorisista sämpylöistä koverretuista
”keittokulhoista”.
RAPEAKUORISET SÄMPYLÄT
25 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 dl kauraleseitä
noin 12 dl vehnäjauhoja
Liota hiiva veteen, lisää suola,
sokeri ja kauraleseet. Alusta vehnäjauhot vähitellen, vaivaa
taikina hyvin. Peitä ja anna kohota puoli tuntia. Jaa taikina 12
osaan ja leivo sämpylöiksi. Laita leivinpaperin päälle kohoamaan
30 minuutiksi. Laita uuniin vesiastia ja säädä lämpötila 250
asteeseen. Voitele sämpylät vedellä. Paista noin 10 minuuttia.
LIPSTIKKAKASTIKE
2 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa tai kermaa
1,5 dl kalalientä tai kasvislientä
0,5 dl tuoretta lipstikkaa silputtuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
Sulata voi, lisää vehnäjauhot,
sekoita hyvin. Anna jauhojen vähän kypsyä, mutta älä ruskista.
Lisää maito joukkoon vähitellen samalla sekoittaen. Lisää
lipstikkasilppu ja mausta. Anna hautua muutaman minuutin ajan. Hyvää
esim. uusien perunoiden ja kalan kanssa.
HYVÄÄ JUHANNUSTA!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti