keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

FALAFELPITA



Viime viikonloppuna tein israelilaista ruokaa. En ole koskaan käynyt Israelissa, mutta luultavasti ja lukemani perusteella siellä syödään jotain tämänkin kaltaista. Hyvältä maistui joka tapauksessa. Olisi erittäin kiinnostavaa matkustaa joskus Israeliin, tutustua ruokakulttuuriin ja nähdä pääsinkö yrityksessäni edes lähelle aitoa makumaailmaa. Katsastaisin myös viinitarjonnan ja kävisin mieluusti tutustumassa viinitiloihin. Ja aivan varmasti hankkisin oliiviöljyä tuliaisiksi. Olisi hienoa päästä seuraamaan oliivien puristamista öljyksi sekä oliivifestivaaleille.

FALAFEL-PYÖRYKÄT
400 g kikherneitä (säilyke)
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl persiljasilppua
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja

Valuta kikherneet. Yhdistä kaikki ainekset ja soseuta jämäkäksi taikinaksi. Muovaa pieniä pyöryköitä. Paista öljyssä kullanruskeiksi.

PITALEIVÄT (10 kpl)
3 dl vettä
20 g hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
noin 7 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy. Alusta jauhot vähitellen. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 10 osaan ja pyöritä pulliksi. Kauli pullista halkaisijaltaan noin 12 cm litteitä leipiä. Anna kohota puoli tuntia. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia. Leivät kohoavat uunissa pulleiksi tyynyiksi, jolloin ne pystyy leikkaamaan auki ”taskuiksi”.

TAHINI
5 dl seesaminsiemeniä
noin ½ dl kasvisöljyä

Paahda seesaminsiemeniä 175 asteessa noin 7 minuuttia, älä ruskista. Anna jäähtyä. Laita siemenet tehosekoittimeen, jauha tahnaksi, lisää öljyä vähitellen.



HUMMUS
400 g kikherneitä (säilyke)
½ dl kikherneiden purkkilientä
4 rkl sitruunamehua
1 ½ rkl tahinia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus cayennepippuria

Valuta kikherneet, säilytä ½ dl lientä. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna sekoittua kunnes muodostuu tasainen seos. Kaada tarjoiluastiaan ja lorauta päälle vielä vähän oliiviöljyä.



Kokoa pitaleivän sisään salaattia, falafeleja, tomaattia, kurkkua, tahinia ja hummusta.


1 kommentti:

  1. Minun on pitänyt kokeilla kaikkia näitä siitä lähtien kun vierailin pari vuotta sitten Israelissa! (Ai mikä saamattomuus...?) Lihapitoisen juhannuksen jälkeen tällainen kasvisruoka kyllä maistuisi! :)

    VastaaPoista