Viime viikonloppuna tein israelilaista
ruokaa. En ole koskaan käynyt Israelissa, mutta luultavasti ja
lukemani perusteella siellä syödään jotain tämänkin kaltaista.
Hyvältä maistui joka tapauksessa. Olisi erittäin kiinnostavaa
matkustaa joskus Israeliin, tutustua ruokakulttuuriin ja nähdä
pääsinkö yrityksessäni edes lähelle aitoa makumaailmaa.
Katsastaisin myös viinitarjonnan ja kävisin mieluusti tutustumassa
viinitiloihin. Ja aivan varmasti hankkisin oliiviöljyä tuliaisiksi.
Olisi hienoa päästä seuraamaan oliivien puristamista öljyksi sekä
oliivifestivaaleille.
FALAFEL-PYÖRYKÄT
400 g kikherneitä (säilyke)
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl persiljasilppua
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
Valuta kikherneet. Yhdistä kaikki
ainekset ja soseuta jämäkäksi taikinaksi. Muovaa pieniä
pyöryköitä. Paista öljyssä kullanruskeiksi.
PITALEIVÄT (10 kpl)
3 dl vettä
20 g hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
noin 7 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää suola, sokeri ja öljy. Alusta jauhot vähitellen. Kohota
taikina kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 10 osaan ja pyöritä
pulliksi. Kauli pullista halkaisijaltaan noin 12 cm litteitä leipiä.
Anna kohota puoli tuntia. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia.
Leivät kohoavat uunissa pulleiksi tyynyiksi, jolloin ne pystyy
leikkaamaan auki ”taskuiksi”.
TAHINI
5 dl seesaminsiemeniä
noin ½ dl kasvisöljyä
Paahda seesaminsiemeniä 175 asteessa
noin 7 minuuttia, älä ruskista. Anna jäähtyä. Laita siemenet
tehosekoittimeen, jauha tahnaksi, lisää öljyä vähitellen.
HUMMUS
400 g kikherneitä (säilyke)
½ dl kikherneiden purkkilientä
4 rkl sitruunamehua
1 ½ rkl tahinia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus cayennepippuria
Valuta kikherneet, säilytä ½ dl
lientä. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna sekoittua
kunnes muodostuu tasainen seos. Kaada tarjoiluastiaan ja lorauta
päälle vielä vähän oliiviöljyä.
Kokoa pitaleivän sisään salaattia, falafeleja, tomaattia, kurkkua, tahinia ja hummusta.
Minun on pitänyt kokeilla kaikkia näitä siitä lähtien kun vierailin pari vuotta sitten Israelissa! (Ai mikä saamattomuus...?) Lihapitoisen juhannuksen jälkeen tällainen kasvisruoka kyllä maistuisi! :)
VastaaPoista