lauantai 13. syyskuuta 2014

KAKSI SOPPAA


Tässä kaksi erilaista soppaa. Kookoslaksareseptini on joillekin tuttu jo Helsingin Sanomista, mutta laitetaan se myös tänne. Kurpitsakeitto on valmistettu samaisesta kurpitsasta kuin muutaman päivän takainen kurpitsapiirakka.




KOOKOSLAKSA
2 rkl seesamiöljyä
1 tuore chili (keskivahva)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pala tuoretta inkivääriä
1 tl korianterinsiemeniä hienonnettuna
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
4 dl kookosmaitoa
6 dl kasvislientä
2 rkl kalakastiketta
400 g lohifileetä paloiteltuna
200 g katkarapuja
200 g nuudeleita
noin 1 rkl limemehua
tuoretta korianteria

Valmista nuudelit, valuta ja jätä nuudelit odottamaan. Silppua chili, sipuli, valkosipuli ja inkivääri, laita ne kattilaan ja lorauta sekaan seesamiöljyä. Mausta jauhetulla korianterilla ja jeeralla. Sekoittele aineksia kattilassa hetki miedolla lämmöllä, että sipuli pehmenee ja maut pyöristyvät. Lisää kattilaan kookosmaito, kasvisliemi ja kalakastike. Anna liemen kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Paloittele sillä välin lohifilee ja paista pannulla. Lisää paistetut kalapalat ja katkaravut liemeen. Mausta limemehulla ja tuoreella korianterilla. Annostele pöydässä jokaisen ruokailijan kulhon pohjalle nuudeleita ja sen päälle kauhalla maukasta lientä.



PAAHDETTU KURPITSAKEITTO
2 rkl öljyä
noin 1 kg kurpitsaa
500 g tomaatteja
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 dl valkoviiniä
5 dl kasvislientä
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
1 dl (ruoka)kermaa

Paloittele kurpitsa, tomaatit ja sipuli lohkoiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Laita nämä kaikki uunipellille ja pirskottele päälle öljyä. Paahda uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia. Kun kasvikset ovat pehmenneet soseuta ne ja laita kattilaan. Lisää kattilaan viini ja kasvisliemi, mausteeksi suolaa ja pippuria. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää kerma ja kuumenna.

2 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköiset keitot. Kurpita ei ole ikinä oikein ollut mun suosikki, mutta tää ohje kuullostaa sellaiselta, että voisi muuttaa käsitykseni tästäkin raaka-aineesta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Itsekin käytän harvemmin kurpitsaa, mutta tästä tuli oikein kivan makuista.

    VastaaPoista