Kala on siitä ihanteellinen ja hieno
raaka-aine, että siitä saa valmistettua mitä moninaisempia
herkkuja. Kalan voi paistaa, keittää, höyryttää, friteerata,
grillata, halstrata tai savustaa, siitä voi valmistaa graavikalaa ja
kypsyttää mausteliemessä.
Silakkaa ja kirjolohta on tarjolla
kaupoissa ympäri vuoden. Kaivattua vaihtelua saa syömällä
sellaisia kalalajeja, joita on saatavilla kausiluonteisesti. Mateen
sesonkiaika on talvella. Myös hauki käy pyydyksiin talviaikaan.
Käytä enemmän upeita tuoreita kotimaisia kaloja, valinnanvaraa
riittää.
Kalakeitto on ihan kaikille tuttua ja
näin talviaikaan maistuvaa ruokaa. Kalan voi jauhaa
monitoimikoneella massaksi ja leipoa pulliksi tai pihveiksi.
Suolakuoren alla kala muhii erityisen meheväksi. Paistetut silakat
sopivat hienosti jopa ruispohjaan leivottuun pizzaan täytteeksi (silakkapizzan ohje löytyy TÄÄLTÄ).
KALAPULLAT
2 dl vettä
100 g voita
1 tl suolaa
valkopippuria
muskottia
2 dl vehnäjauhoja
4 kananmunan keltuaista
4 kananmunan valkuaista vaahdotettuna
600 g kalaa jauhettuna (esim. haukea)
1 dl kermaa
70 g tomaattipyreetä
Keittämiseen:
1 litra kalalientä
Kastike:
50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 5 dl kalapullien keittolientä
sitruunamehua maun mukaan
loraus kermaa
tilliä
Laita kattilaan vesi, voi, suola,
pippuri sekä muskotti, kiehauta. Lisää liemeen jauhot samalla
hyvin vatkaten kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta. Lisää
keltuaiset koko ajan vatkaten. Jäähdytä ja lisää valkuaiset
seokseen. Sekoita kerma sekä kylmä kalamassa ja tomaattisose
keskenään. Sekoita vielä kalamassa ja ensin tehty massa keskenään
huolellisesti. Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Muotoile kostutetulla
ruokalusikalla pyöryköitä. Laita pyörykät liemeen. Kalapullat
kypsyvät noin 15 minuutissa, samalla ne turpoavat. Nosta kalapullat
astiaan ja pidä ne lämpiminä. Tee kastike sulattamalla kattilassa
voi ja sekoita siihen jauhot. Lisää joukkoon siivilöity kalaliemi
ja sekoita hyvin. Mausta sitruunanmehulla. Lorauta sekaan kermaa ja
koristele tillillä.
THAI-KALAKAKUT
450 g kalaa
3 rkl maissitärkkelystä
1 rkl kalakastiketta
1 kananmuna
nippu tuoretta korianteria
3 tl punaista currytahnaa
chiliä maun mukaan
suolaa maun mukaan
1 purjo silputtuna
öljyä paistamiseen
Jauha kala monitoimikoneessa. Lisää
maissitärkkelys, kalakastike, muna, korianteri, currytahna, chili ja
suola. Vaivaa tasainen taikina. Kaada kalamassa kulhoon ja lisää
purjosilppu. Muotoile taikinasta litteitä kakkuja. Paista öljyssä
kauniin ruskeiksi.
UUNIKALA
800 g kalafileetä
1 tl rakuunaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
200 g maustekurkkuja kuutioituna
Kastike:
2 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa
Pinnalle:
tillisilppua
Leikkaa kalat annospaloiksi ja laita
uunivuokaan. Mausta kalat ja ripottele maustekurkut kalojen päälle.
Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada vuokaan. Kypsennä 200 asteessa
noin puoli tuntia. Silppua päälle tilliä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti