lauantai 17. maaliskuuta 2012

TEE MAKUMATKA RUOKAPÖYTÄÄN


Kaukokaipuu iskee taas monen mieleen tähän aikaan vuodesta. Lunta ja pakkasta on riittänyt. Valo alkaa lisääntyä ja päivät pitenevät mukavasti, mutta vielä antaa kevät odottaa itseään. Jos et pääse kaukomaille kokeile ainakin näitä itämaisia vaikutteita saaneita reseptejäni. Kata pöytä kauniisti ja laita tunnelmaan sopivaa musiikkia soimaan taustalle. Mausteiden tuoksu on voimakas ja vie makuaistit maailmalle. Älä arkaile mausteiden käytössä.

Maun lisäksi mausteilla on todettu olevan monia terveydelle hyvää tekeviä vaikutuksia. Valkosipulilla on verisuonitauteja ehkäisevä vaikutus, se tuhoaa haitallisia bakteereita ja estää sienten kasvua. Chili toimii tehokkaana apuna diabeteksen, sydän ja verisuonitautien ehkäisyssä, se myös suojaa mahahaavalta. Tuore inkivääri auttaa vilustumiseen ja vatsavaivoihin. Kurkuma parantaa ruoansulatusta, sen väitetään ehkäisevän jopa Alzheimerin tautia. Sanotaan myös, että korianteri helpottaa nivelsärkyä ja sillä olisi bakteereja tappava vaikutus. Lähes kaikkia ohjeiden mausteita saat aivan tavallisen ruokakaupan hyllystä, tamarinditahnaa löytyy etnisistä kaupoista.



NUUDELIKEITTO

300 g broileria suikaleina
200 g katkarapuja
150 g nuudeleita
1 sipuli silputtuna
pala purjoa renkaina
1 valkosipulin kynsi
1 rkl tuoretta inkivääriä
1,5 l kanalientä
1 tl sokeria
3 rkl kalakastiketta
2 rkl sitruunan mehua
tuoretta korianteria tai persiljaa

Kuullota sipuli, purjo, valkosipuli ja inkivääri. Lisää kanaliemi, sokeri ja kalakastike. Keitä hiljalleen. Paista sillä välin broilerisuikaleet. Lisää broileri keittoon, keitä vielä noin 10 minuuttia. Valmista nuudelit. Lisää lopuksi sitruunan mehu, nuudelit ja katkaravut keittoon. Kuumenna, mutta älä enää keitä etteivät katkaravut sitkisty. Koristele korianterilla tai persiljalla.

Intialaisella lautasella on tarjolla linssimuhennosta, kikherneitä ja lohicurrya. Näiden kanssa sopii tarjottavaksi esim. kurkkuraita, basmatiriisi ja mangochutney.





LINSSIMUHENNOS

1 rkl rypsiöljyä tai voita
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 vihreä chili silputtuna
1 tl kurkumaa
1 ½ dl punaisia linssejä
2,5 dl vettä
500 g tomaattimurskaa
suolaa
1 tl sokeria
2 rkl sitruunan mehua
tuoretta korianteria

Kuullota sipuli öljyssä, lisää valkosipuli, chili ja kurkuma. Sekoittele hetki. Lisää linssit ja vesi. Keitä hiljalleen kunnes vesi on haihtunut. Survo linssit puukauhalla. Lisää tomaattimurska ja loput ainekset. Kuumenna, mausta sitruunamehulla ja koristele silputulla korianterilla.

 
TULISET KIKHERNEET

1 rkl rypsiöljyä tai voita
2 sipulia silputtuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 vihreä chili silputtuna
1 rkl korianterin siemeniä jauhettuna
2 tl paprikajauhetta
1 tl jeeraa
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
suolaa
pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
5 dl tomaattimurskaa
250 g kikherneitä (keitettynä tai säilyke)
1 rkl sitruunan mehua
tuoretta korianteria

Kuullota sipulit öljyssä. Lisää mausteet. Sekoita hetki, lisää tomaattimurska ja kikherneet.
Mausta sitruunamehulla ja silppua päälle tuoretta korianteria.

 
LOHICURRY

n. 700 g lohifileetä paloina
2 rkl ruokaöljyä
1 rkl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl korianterin siemeniä morttelissa jauhettuna
1 tl sinapin siemeniä
1 tl garam masalaa
1 tl kurkumajauhetta
kuivattua chiliä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä silputtuna
1 rkl tamarinditahnaa
2 dl kookoskermaa

Laita mausteet öljyn kanssa kuumaan paistinpannuun, pyörittele mausteita hetki. Lisää pannulle sipulit ja kuullota kevyesti. Lisää lohi, paista kypsäksi. Kaada päälle kookoskerma ja anna kuumentua.


KURKKURAITA

2 dl maustamatonta jogurttia
puolikas kurkku raastettuna
tuoretta minttua silputtuna

Sekoita ainekset. Tarjoa lisäkkeenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti