lauantai 17. maaliskuuta 2012

SIENIKOIRIA JA KEBABELÄIMIÄ


Lenkkeilen ahkerasti koirieni kanssa. Tässä eräällä metsäretkellämme löysin sattumalta suuresti himoitsemiani suppilovahveroita. Kun aloin etsimällä etsiä lisää ei sieniä enää ilmaantunut. Tuumin siinä, että sienikoirista olisi ollut varmasti apua. Omat hännänhuiskuttajani vain kävelevät löytämieni sienien yli tai kierivät osoittamallani paikalla ja lähtevät sitten mielenkiintoisempien hajujen eli metsänasukkaiden jälkien perässä juoksemaan.
Näin ilmoituksen sienikoira-kurssista, kurssilla oli kuitenkin sen verran hintaa (182 €), että sienille tulisi turhan paljon kilohintaa. Kissatkin oppivat kuulemma etsimään sieniä. Olisikohan kollipojistani minulle sienikaveriksi? Taitaa niitäkin kiinnostaa muut puuhat sieniä enemmän.



SUPPILOVAHVERO-KUKKAKAALIKEITTO

350 g suppilovahveroita
oliiviöljyä
1 kukkakaali
1 sipuli
8 dl kasvislientä
4 tippaa tabascoa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
2 dl kuohukermaa

Paista sienet pannulla. Paloittele kukkakaali ja silppua sipuli. Kuullota kukkakaali ja sipuli oliiviöljyssä. Lisää kasvisliemi, keitä kukkakaali kypsäksi. Lisää sienet ja soseuta keitto. (Säästä muutama kokonainen sieni keiton pinnalle koristeeksi.) Lisää kerma ja kuumenna. Ripottele päälle tuoretta korianteria tai persiljaa. Voit tarjota lisänä myös rapeaksi paistettua pekonia. Tämä on täyteläisen maukas keitto, jossa ei tarvita jauhoja suurustamiseen.


Kebablihaa voi tehdä myös itse kotona. Viikonloppuna kypsyi leivinuunissa kebabliha. Tein kerralla ison annoksen josta riittää syömistä moneksi päiväksi. Kebablihan voit valmistaa myös tavallisessa sähköuunissa tai kesällä kaasugrillissä pyörivässä vartaassa.

Käytä kebabiin haluamaasi lihaa jauhettuna. Juuri nyt monella saattaa olla riistaa eli hirven tai kauriin liha käy mainiosti, samoin naudan, porsaan tai lampaan liha. Voit myös käyttää useamman lihan sekoitusta.




KEBABLIHA

1,6 kg jauhelihaa
3 tl mustapippuria myllystä
5-6 kuivattua keskivahvaa chiliä
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
2 tl korianterin siemeniä
4 rkl paprikajauhetta
1 tl merisuolaa myllystä
1 tl garam masalaa

Sekoita lihamassa ja mausteet sekaisin suuressa kulhossa. Laita lihaseos pienissä erissä tehosekoittimeen muovautumaan kunnes massa on kiinteää. Näin saat aikaan oikeanlaisen tiiviimmän koostumuksen, ilman tehosekoitinta tulee lihamurekkeen omainen rakenne. Muovaa lihamassa folion sisään pötköksi, halkaisijaltaan noin 10 cm. Uunissa lämpöä 100-150 astetta ja kypsymisaika 2,5-3,5 tuntia riippuen lihapötkön paksuudesta sekä uunin tehosta.
Kebablihaa voi syödä monella tavalla esim. pita-leivän välissä tai salaattipedillä. Kebablihaa voit laittaa pizzan tai leivän päälle jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti