lauantai 17. maaliskuuta 2012

JOULUPÖYTÄÄN SUOLAISTA JA MAKEAA


Lunta tulvillaan, on raikas talvisää...Ulkona pakkanen nipistelee poskia ja nenänpäätä, mutta sitä mukavampi on olla taas sisällä lämpimässä ja odotella joulun tuloa. Kuusi kasvoi tänään olohuoneen nurkkaan ja lapset koristelivat sen kauniiksi.


Kuten olette ehkä jo lukeneet erinäisistä julkaisuista, niin joulupöytääni kuuluu kinkun asemesta tai lisänä porsaanfileerulla. Valmistan sitä vaihtelevasti useilla eri täytteillä, tässä versio jossa possun sisällä on possua. Täytteeseen sopivat hyvin myös esim. rucola, homejuusto, paprika tai oliivit.


PORSAANFILEERULLA

n. 1 kg porsaan ulkofileetä
180 g italialaista salamia tai espanjalaista chorizo-makkaraa silputtuna
120 g ilmakuivattua parmankinkkua silputtuna
1,5 dl aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
2 dl parmesaanijuustoa raasteena
nippu persiljaa silputtuna
3 rkl joulusinappia tai Dijon-sinappia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Leikkaa porsaan filee auki levyksi. Nuiji pinta kevyesti. Sivele filee joulusinapilla. Levitä lihan päälle salami, parmankinkku, juustoraaste sekä persiljasilppu. Kääri filee rullalle ja sido puuvillalangalla. Ota kuumalla pannulla fileen pintaan kaunis väri ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin tunti. Kääri filee folioon ja anna levätä hetki ennen langan poistamista ja viipaloimista.


JOULUSINAPPI
1 ½ dl sinappijauhetta
2 dl sokeria
½ rkl perunajauhoja
2 dl kermaa
1 kananmuna
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
2 tl balsamiviinietikkaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kerma ja kananmuna. Sekoita hienonnetut tomaatit joukkoon. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Jäähdytä. Mausta balsamiviinietikalla. Purkita.



KIRSIKKAKAKKU
125 g margariinia
3 dl sokeria
2 kananmunaa
3 keitettyä jauhoista perunaa survottuna
1 ½ dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 dl kirsikoita
1 dl rusinoita
1 dl rouhittua suklaata

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat, vatkaa hyvin. Sekoita perunat, kaurahiutaleet, jauhot sekä leivinjauhe keskenään. Yhdistä kaikki ainekset. Voitele ja jauhota rengasvuoka, kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä hetki ennen kakun kumoamista lautaselle. Siivilöi kakun päälle tomusokeria. Kakku säilyy hyvänä useita päiviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti