lauantai 17. maaliskuuta 2012

RUNSAUDENSARVI


Syksyllä on varaa valita. Kaikkialla on kauden vihanneksia, juureksia, hedelmiä, marjoja ja sieniä. Satoa saa korjata metsistä, puutarhoista ja pelloilta. Nyt on aika ahkeroida, säilöä hilloja ja mehuja. Täytyy myöntää, etten itse säilö tänä vuonna kovinkaan paljon. Viime aikoina olen tehnyt enemmän remonttia kuin säilönyt. Valmistan vain muutaman purkin omenahilloa. Oman pihan omenoista teen lisäksi tuoremehua puristamalla.
Syksyn alkuun sopivat hyvin juures- ja kaaliruoat. Kyssäkaali on monelle outo juures. Kyssäkaali muistuttaa ulkonäöltään vähän lanttua ja naurista. Maku on miedompi kuin lantulla tai nauriilla. Kyssäkaalia voi käyttää perunan tavoin hyvin monipuolisesti.

Juuriselleri eli mukulaselleri on tuttu lähinnä keittojuureksena. Hyvän tuoksuinen juuriselleri sopii esim. gratiineihin. Porkkanan ja palsternakan seurana siitä saa hyvän pyreen. Käytän selleriä paljon myös pataruokiin.

Punajuuri on kaikille tuttu, mutta sen käyttö on harmittavan vähäistä. Tämä tummanpunainen herkku käy muuhunkin kuin etikkasäilykkeeksi. Punajuuret sopivat kiusauksiin, keittoihin ja pihveihin, paahdetut uunipunajuuret ovat herkullisia.



KYSSÄKAALI-JUURISELLERI GRATIINI

800 g kyssäkaalia
800 g juuriselleriä (eli mukulaselleriä)
1 sipuli ohuina viipaleina
400 g kinkkua
2 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
2 dl kermaa
2 dl maitoa
muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
100 g juustoraastetta
(voinokareita pinnalle)

Kuori kyssäkaali ja selleri, siivuta ohuiksi viipaleiksi. Keitä juureksia kiehuvassa vedessä n. 5 minuuttia ja valuta. Pilko kinkku kuutioiksi. Kuullota sipuli ja valkosipulit. Levitä puolet selleristä ja kyssäkaalista uunivuokaan. Tee kerros kinkusta ja sipuleista ja levitä loput juurekset päälle. Sekoita kerma ja maito sekä mausteet. Kaada vuokaan ja ripottele juustoraastetta pinnalle sekä halutessasi voinokareet. Paista uunissa 180 asteessa noin 50 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea.




PUNAJUURIPIHVIT

700 g punajuuria keitettynä
3 pientä omenaa
1 maustekurkku
2 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
2 kananmunaa
rakuunaa
timjamia
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä

Laita korppu- ja vehnäjauhot turpoamaan hetkeksi maitoon. Kuori jäähtyneet punajuuret ja raasta. Raasta myös omenat ja kuutioi pieneksi maustekurkku. Yhdistä kaikki ainekset. Annostele pannulle sopivan kokoisia pihvejä tai käytä lettupannua. Paista molemmin puolin miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi. Tarjoa esim. pinaattimuhennoksen ja raikkaan salaatin kanssa.




SAVUPORO-KAALILAATIKKO

400 g keräkaalia ohuina suikaleina
200 g kylmäsavuporon paistia pieninä kuutioina
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
½ l kasvislientä
1 sipuli silputtuna
1 porkkana raastettuna
½ dl siirappia
tuoreita yrttejä; rakuunaa, oreganoa, persiljaa
mustapippuria myllystä
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
3 dl maitoa
suolaa maun mukaan
muskottia
pinnalle:
korppujauhoja
voita nokareina

Laita ohrasuurimot kiehuvaan kasvisliemeen, keitä noin 15 minuuttia. Lisää kaali ja sipuli, keitä hetki. Ota pois liedeltä, lisää loput ainekset ja sekoita keskenään. Kaada ainekset uunivuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareet. Paista kaalilaatikkoa noin tunti 200 asteessa. Koristele tuoreilla yrteillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti