lauantai 17. maaliskuuta 2012

MAUKAS KESÄKURPITSA


Kesäkurpitsa on monipuolinen kasvis. Kesäkurpitsan maku on miellyttävän pehmeä ja mieto, se sopii mukavasti muiden kasvisten seuraksi.
Maustamiseen käyvät useimmat mausteet, erityisesti yrtit. Kesäkurpitsaa voi syödä sellaisenaan ja käyttää tuoreena salaatteihin. Parhaimmillaan se on kuitenkin kypsennettävissä ruoissa, kuten keitoissa, paistoksissa ja leivonnaisissa. Kesäkurpitsa sopii niin lihan kuin kalankin lisäkkeeksi.
Kesäkurpitsaa on helppo kasvattaa ja sato on hyvinä kesinä runsas. Parhaimmillaan kesäkurpitsa on n. 15-20 cm kokoisena. Toreilla ja kaupoissa on tällä hetkellä saatavana edullisia lähellä kypsyneitä kesäkurpitsoja.



KESÄKURPITSAKEITTO

500 g kesäkurpitsaa kuutioina
5 dl kasvislientä
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 dl kermaa
chilijauhetta
muskottia
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä

Keitä kesäkurpitsapalat kasvisliemessä pehmeiksi. Soseuta kesäkurpitsat liemeen. Sulata voi, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää maito sekä soseutettu kesäkurpitsa ja mausteet, kiehauta. Lisää kerma ja kuumenna. Ripottele annosten pinnalle esim. pilkottua tomaattia ja jalapenon viipaleita.




MARINOIDUT KESÄKURPITSAVIIPALEET

800 g kesäkurpitsaa viipaleina
rypsiöljyä paistamiseen
3 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
cayennepippuria
persiljasilppua
Mausteliemi:
1 dl hunaja-omenaviinietikkaa
2 dl vettä
2 tl sokeria
½ tl suolaa

Kuumenna öljy pannussa ja paista kesäkurpitsaviipaleet pienissä erissä molemmin puolin. Valuta viipaleet talouspaperin päällä. Laita kesäkurpitsaviipaleita, ripaus cayennepippuria, valkosipulilastuja sekä runsaasti persiljaa kerroksittain kulhoon. Kiehauta mausteliemen ainekset kattilasta. Kaada liemi kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Peitä kulho ja anna maustua viileässä vuorokausi. Hyvää esim. ruisleivän päällä.




KESÄKURPITSAPIIRAKKA

Taikina:
100 g margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl juustoraastetta
1 tlk kermaviiliä
suolaa
Täyte:
400 g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli pilkottuna
2 valkosipulin kynttä
500 g kesäkurpitsaa pieninä kuutioina
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
Valkokastike:
2 rkl margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
2 dl juustoraastetta
muskottia
viherpippuria
suolaa maun mukaan

Sekoita taikinan ainekset ja laita jääkaappiin odottamaan.
Kuullota sipuli ja ruskista kevyesti jauheliha. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja mausteet.
Valmista valkokastike.
Jaa taikina puoliksi. Painele puolet taikinasta piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita seuraavaksi vuokaan täyte ja sen päälle valkokastike. Kauli lopputaikinasta piirakan kansi. Pistele taikinakansi haarukalla ja voitele kananmunalla.
Paista 225 asteessa noin 25 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti