lauantai 22. syyskuuta 2012

JOKA KODIN OMENATEATTERI



Nyt on vaikea kirjoittaa omaperäisesti omenoista. Kaikkialla korjataan ja talletetaan omenasatoa.



OMENACHUTNEY
100 g kuivattuja aprikooseja
600 g kuorittuja omenanpaloja
½ dl rusinoita
1 rkl maustepippureita rouhittuna
6 neilikkaa
3 dl sokeria
3 dl punaviinietikkaa

Laita aprikoosit kulhoon ja kaada sen verran vettä päälle, että ne peittyvät. Anna aprikoosien liota tunti, valuta vesi pois ja paloittele aprikoosit. Laita kattilaan kaikki ainekset ja keitä miedolla lämmöllä kansi päällä parin tunnin ajan. Purkita.


OMENA-MINTTUSORBETTI
2 kg kuorittuja omenalohkoja
4 rkl vettä
2 rkl kuivattua minttua tai tuoretta minttua
3 dl sokeria

lisäväreiksi laitoin vähän vahvaa sokeroimatonta puolukkamehua sekä tyrnimehua

Laita omenat, vesi ja minttu kattilaan. Keitä kannen alla kunnes omenat ovat pehmeitä, välillä sekoittaen. Lisää sokeri ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Soseuta tehosekoittimessa. Kaada kannelliseen astiaan ja laita pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi. Ota astia pakastimesta kolme kertaa puolen tunnin välein ja vatkaa seosta. Anna sen jälkeen jäätyä kokonaan.

Sain kaksi ihastuttavaa Pernilla Tunbergin 50-luvulla kirjoittamaa keittokirjaa sekä viisi muovikassillista omenoita hyvältä ystävältäni viime viikonloppuna. Tämä seuraava töttörö-resepti on peräisin Pernilla Tunbergin kirjasta Parasta pöytään. Näistä töttöröistä voi tarjota vaikka omena-minttusorbettia, omenajäätelöä tai suklaajäätelöä.




TÖTTÖRÖT (10-12 kpl.)
2 munaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja sen jälkeen lisätään jauhot. Hyvin puhdistetut pellit voidellaan voilla ja jauhotetaan kevyesti. Ruokalusikalla pannaan taikinakokkareita kauaksi toisistaan ja levitetään 12 cm läpimittaisiksi ympyröiksi. Kypsennetään kullanruskeiksi hyvässä lämmössä (225-250 astetta) ja irroitetaan heti ohuella terävällä veitsellä. Ne muodostellaan lämpiminä tötteröiksi, jatka pannaan jäähtymään laseihin. Jos kakut pääsevät kovettumaan, ennen kuin ne ehditään kiertää tötteröiksi, pannaan pelti hetkeksi uuniin, jolloin ne uudestaan pehmenevät. Tötteröitä voidaan säilyttää ilmatiiviissä purkissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti