Kesä ei jatku ikuisesti, mutta kesän
maut voi laittaa purkkiin. Säilöä voi monella tavalla, ainakin
pakastamalla, kuivattamalla, suolaamalla, mehustamalla, hilloamalla,
hapattamalla sekä säilömällä etikkaliuokseen. Pese pullot ja
purkit huolellisesti, kuumenna ne kunnolla juuri ennen purkittamista.
Säilö tuoreita ja puhtaita raaka-aineita. Säilykkeet säilyvät
viileässä valolta suojatussa paikassa. Purkita ja pakasta vain sen
verran kuin käytät seuraavaan satokauteen mennessä. Marjat
säilyvät pakasteessa hyvinä noin vuoden. Syö kuitenkin
mahdollisimman paljon jo tuoreena, sillä tuoreutta ei voi säilöä.
Merkitse pakkausten päälle päivämäärä ja sisältö.
Kokeile hilloihin rohkeasti erilaisia
yhdistelmiä ja mausteita. Myös monet kasvikset ja juurekset sopivat
yllättävän hyvin makeisiin säilykkeisiin. Voit yhdistää
porkkanan kanssa karviaisia tai appelsiineja. Omenoiden makupareiksi
sopivat pihlajanmarjat, puolukat, kesäkurpitsa sekä sitruuna.
Hilloihin sopivia mausteita on paljon. Esimerkiksi nämä mausteet
antavat hyvän lisämaun hilloille: inkivääri, kardemumma, kaneli,
vanilja, neilikka ja minttu.
RAIKAS OMENAHILLO
1 kg kuutioituja kuorittuja omenoita
yhden sitruunan kuori raastettuna ja
hedelmäliha paloiteltuna
pala tuoretta inkivääriä pieneksi
silputtuna
2 dl hillosokeria
Laita omenakuutiot,
sitruunankuoriraaste, sitruunanhedelmäliha ja inkivääri kattilaan,
keitä hiljalleen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta. Lisää sokeri,
kuumenna ja tölkitä. Ihanan raikas hillo sopii loistavasti lähes
mihin vain, niin paahtoleivälle, lättyjen seuraksi kuin kakun
väliinkin.
PORKKANA-PUNAJUURIMARMELADI
500 g punajuuria pieninä kuutioina
500 g porkkanoita pieninä kuutioina
6 dl sokeria
2 dl vettä
1 kanelitanko
2 rkl konjakkia
Laita punajuuri- ja porkkanakuutiot
sekä sokeri, vesi ja kanelitanko kattilaan. Keitä miedolla
lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Poista kanelitanko.
Soseuta sauvasekoittimella, mausta konjakilla ja purkita.
HELPPO KARVIAISHILLO
1 kg karviaisia
2 dl vettä
500 g sokeria
200 g fariinisokeria
nippu minttua silputtuna
Laita sokerit ja vesi kattilaan, anna
kiehahtaa. Lisää karviaiset kattilaan. Keitä hiljalleen kunnes
hillo sakenee. Lisää loppuvaiheessa minttu. Purkita. Maistuu
erityisen hyvältä juustojen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti