lauantai 15. syyskuuta 2012

RUNSAUDENPULA



Syksyn satokausi on iloista aikaa. Nyt kun tuoreita ja meheviä vihanneksia ja hedelmiä on saatavilla mielin määrin suosittelen muutamia mainiolta maistuvia kasvisruokia. Jälkiruoaksi vielä omenajäätelöä ja luumutorttua.


TÄYTELÄINEN KASVISVUOKA
Kasvisseos:
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
2 munakoisoa kuutioituna
3 punaista paprikaa kuutioituna
150 g ryöpättyä pinaattia
1 prk kidneypapuja
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
500 g tomaatteja murskattuna
2 rkl kasvisfondia
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Pinnalle:
300 g maustamatonta jogurttia
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
150 g fetajuustoa muruina
1 tl rosepippuria murskattuna
suolaa maun mukaan

Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää munakoisot ja paprikat, ne saavat pehmetä hieman. Lisää tomaatit, pinaatti, pavut sekä mausteet. Anna hautua hiljalleen noin 10 minuuttia. Sekoita jogurtti, kananmunat ja fetajuusto keskenään, mausta. Laita ensin kasvisseos vuokaan ja levitä sen päälle jogurttiseos. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes pinta on hyytynyt ja saanut väriä.



LEMPEÄ JUURESKEITTO
1 sipuli
1 purjo
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
2 sellerin vartta
2 perunaa
150 g juuriselleriä
pieni palsternakka
6 rkl vehnäjauhoja
1,2 l kasvislientä
timjamia
mustapippuria myllystä
250 g pastaa
150 g tuorejuustoa

Paloittele juurekset pieniksi kuutioiksi, purjo renkaiksi, sipuli ja valkosipuli silpuksi.
Kuullota sipulit ja purjo. Lisää juurekset, pyörittele hetki pannulla. Ripottele kasvisten päälle vehnäjauhot, sekoittele pari minuuttia. Lisää liemi, keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Keitä sillä välin pasta ja valuta lävikössä. Lisää keittoon juusto ja sekoita joukkoon. Lisää pasta, mausta. Tarjoa paahdettujen leipäkuutioiden kanssa.


OMENAJÄÄTELÖ
1 ½ dl ruokokidesokeria
3 kananmunaa
5 dl maitoa
6 omenaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri kevyesti. Kuumenna maito. Yhdistä ainekset. Lämmitä seosta vesihauteessa samalla sekoittaen, kunnes seos hieman paksunee. Kuori omenat, poista siemenkodat ja lohko. Soseuta omenat tehosekoittimessa, lisää sitruunamehu ja vaniljasokeri. Yhdistä jäähtynyt maitomunaseos omenasoseeseen, sekoita hyvin. Laita pakastimeen. Vatkaa jäätelöseosta pari kertaa jähmettymisen aikana. Aikaa jähmettymiseen kuluu noin 4 tuntia.



LUUMU-TARTE TATIN
Taikina:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
2 rkl kylmää vettä
Vuoan pohjalle:
noin 700 g luumuja
125 g voita
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
(2 rkl konjakkia)

Sekoita pehmeään rasvaan vehnäjauhot, sokeri ja suola. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina litteäksi levyksi, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin. Halkaise luumut ja poista kivet. Sulata rasva uunivuoassa, lisää sokerit (ja halutessasi konjakki), kuumenna seosta miedolla lämmöllä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lado luumut sokeriseoksen päälle halkaisupinta alaspäin. Kauli taikina vuoan kokoiseksi levyksi ja nosta kanneksi luumujen päälle. Pistele taikinalevy haarukalla. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Kumoa kakku haaleana tarjoiluvadille. Tarjoa omenajäätelön kanssa.


PS. Maalauksen vuohi Kullervo on näytellyt myös suomalaisessa komediaelokuvassa "Vieraalla Maalla" (2003) ja on syntynyt Tuulikummussa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti