torstai 2. huhtikuuta 2015

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ (6 reseptiä)



Tässä muutamia pääsiäisen ruokapöytään sopivia reseptejä.


FOCACCIA
Taikina:
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 dl 7-viljan hiutaleita
noin 9 dl täysjyvävehnäjauhoja
Voiteluun:
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl vettä
Täytteeksi:
mozzarellaa
pähkinöitä
Lisäksi:
timjamia
sormisuolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja hiutaleet sekä jauhot vähitellen. Vaivaa taikina (koneella) hyvin pehmeäksi ja kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle käsin painellen. Anna kohota. Sekoita öljy ja vesi, voitele focaccian pinta kokonaan. Painele taikinaan koloja ja laita koloihin mozzarellaa sekä pähkinöitä, ripottele pinnalle sormisuolaa ja timjamia. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.



FENKOLI-VERIGREIPPISALAATTI
1 salaatti- eli mukulafenkoli
1 verigreippi
kevätsipulia
oliiveja
suolaa ja mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

Leikkaa fenkoli viipaleiksi, verigreippi kalvottomaksi lohkoiksi ja sipuli renkaiksi. Asettele vadille fenkolit, verigreippi, sipulit sekä oliivit. Ripottele päälle vähän suolaa ja pippuria sekä loraus oliiviöljyä.



SUOLATAIKINAKUORESSA KYPSENNETTYÄ POSSUA
noin 1 kg porsaan ulkofileetä
tuoreita yrttejä esim. persiljaa silputtuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
Suolataikina:
300 g vehnäjauhoja
200 g pöytäsuolaa
2 dl kylmää vettä

Sekoita yrtit, suola, pippuri ja valkosipulimurska keskenään. Hiero seos possun pintaan. Valmista suolataikina sekoittamalla kaikki taikinan ainekset yhteen. Anna taikinan levähtää noin 10 minuuttia. Kauli taikina sen kokoiseksi, että se peittää lihan. Nosta taikina lihan päälle ja peitä myös sivut hyvin. Laita paistomittari taikinan läpi lihan paksuimpaan kohtaan. Paista uunissa 200 asteessa noin tunnin ajan eli kunnes paistomittari näyttää 75 astetta. Lihan kanssa uunissa kypsyvät samanaikaisesti perunat ja kokonaiset valkosipulit. Ota liha pois uunista ja anna vetäytyä kuoressa noin 15 minuuttia. Poista kuori, leikkaa liha viipaleiksi ja siirrä tarjoiluvadille.



OSSO BUCO
4 - 6 potkaviipaletta
suolaa
mustapippuria myllystä
vehnäjauhoja leivittämiseen
oliiviöljyä paistamiseen
100 g varsiselleriä silputtuna
100 g porkkanoita silputtuna
100 g sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
rosmariinia
2,5 dl valkoviiniä
1,5 dl vettä

Tee muutama pieni viilto potkapalojen reunoihin. Kuivaa lihat ja ripottele pintaan suolaa ja pippuria. Kierittele lihat kevyesti jauhoissa. Paista lihat molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Laita toiselle paistinpannulle selleri, porkkana ja sipulit, kypsennä kunnes kasvikset pehmenevät, mausta rosmariinilla ja suolalla. Laita kasvikset uunivuoan pohjalle ja potkapalat niiden päälle. Kaada vuokaan vielä valkoviini ja vesi, peitä vuoka foliolla. Kypsennä 180 asteessa ensin puoli tuntia. Ota vuoka uunista ja käännä potkapalat varovasti ympäri. Peitä uudelleen foliolla ja jatka kypsentämistä jälleen puoli tuntia. Ota folio pois ja laita vuoka uuniin vielä puoleksi tunniksi. Tarjoa lisäksi polentaa.



PERSIKKAMARENKI
noin 700 g tuoreita persikoita, nektariineja tai aprikooseja
tuoretta minttua
1 dl omenasiideriä
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise hedelmät, poista siemenet ja viipaloi. Laita uunivuokaan hedelmät, mintunlehtiä ja siideri. Laita vuoka uuniin 10 minuutiksi. Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri vähitellen, vatkaa jämäkäksi vaahdoksi. Levitä valkuaisvaahto hedelmien päälle ja laita uuniin vielä noin 10 minuutiksi eli kunnes pinta on kauniin värinen.



BANAANIKUUTIOT
Taikina:
2,5 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
2 kypsää banaania
150 g voita tai margariinia sulatettuna
0,5 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus muskottipähkinää
Täyte:
2 kypsää banaania
100 g tomusokeria
50 g voita tai margariinia
1 rkl appelsiinimehua
Kuorrute:
200 g tomusokeria
2 rkl appelsiinimehua
Koristeluun:
strösseleitä

Valmista taikina: Vatkaa munat ja fariinisokeri vaahdoksi. Soseuta banaanit. Yhdistä sulatettu rasva, maito ja banaanisose munasokerivaahtoon. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe sekä ripaus muskottipähkinäraastetta. Lisää jauhot siivilän läpi taikinaan. Kaada taikina voideltuun vuokaan (noin 20 x 30 cm) ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä banaanikakku.
Valmista täyte: Muusaa banaanit. Laita banaanit, tomusokeri, voi ja mehu kattilaan, kuumenna miedolla lämmöllä pari minuuttia samalla sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja anna täytteen jäähtyä vähän. Halkaise banaanikakku kahteen osaan ja levitä täytettä toiselle puoliskolle. Nosta toinen puoli takaisin kanneksi.
Valmista kuorrute: Lisää tomusokeriin appelsiinimehua ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute banaanikakun päälle. Koristele pinta haluamallasi tavalla. Leikkaa kakku kuutioiksi. Annoksesta tulee noin 16 banaanikuutiota.


Toivotan hyvää ja rentouttavaa pääsiäisen aikaa kaikille blogini lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti