sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

SUUNTAA EVÄSRETKELLE


Kesäisille retkille otetaan usein mukaan omia eväitä. Ulkoillessa tulee nälkä ja ruoka maistuukin paremmalta ulkona. Eväsvaihtoehtoja on loputtomasti. Piirakat ja tortut ovat helppoja retkiruokia, ne voi leikata kotona valmiiksi paloiksi tai ottaa paistovuoassaan mukaan. Piirakan voi paistaa kevyessä kertakäyttövuoassa. Jälkiruoaksi hedelmiä ja kauden marjoja. Ilmoista riippuen joko lämmittävää tai viilentävää juomaa.

Piknikille ei tarvitse lähteä kauas. Oma puutarha tai lähipuisto ovat oivallisia paikkoja eväsretkelle. Ota matkaan viltti, hyvää seuraa ja iloinen mieli. Jos suuntaat kauemmas kuin kotipihalle pakkaa eväät kylmälaukkuun ja juomat termospulloon.

Piknikin voi tehdä myös metsään ja yhdistää vaikka marja- tai sieniretkeen. Muista aina siivota jälkesi retkipaikalta ja ottaa kaikki roskatkin mukaasi.




JUUSTOTORTTU
Taikinapohja:
100 g voita tai margariinia
½ dl sokeria
1 munankeltuainen
3 ¼ vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
500 g maitorahkaa
1 dl ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
yhden sitruunan kuori raastettuna
1 kananmuna
2 munankeltuaista
3 munanvalkuaista vaahtona

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen ja jauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu. Lisää tilkka vettä, vaivaa nopeasti kiinteä taikina ja laita jääkaappiin odottamaan. Sekoita täytteen ainekset, nostele viimeisenä valkuaisvaahto joukkoon. Kaaviloi taikina levyksi, painele vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte taikinan sisään. Kypsennä 175 asteessa noin tunti. Tarjoa hillon tai marjojen kanssa.




SIPULITORTTU
Taikinapohja:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
noin 1 dl kylmää vettä
Täyte:
500 g sipulia ohuina siivuina
100 g pekonia silputtuna
4 kananmunaa
4 dl kermaa
nippu ruohosipulia silputtuna
tuoretta rakuunaa
muskottia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Sekoita taikinan ainekset kiinteäksi. Kaaviloi taikina, taita välillä kolmin kerroin ja kaaviloi uudelleen. Levitä taikina voideltuun uunivuokaan, pistele haarukalla reikiä. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Paista pekoni pannulla, lisää nokare voita ja sipulit, hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Anna sipuliseoksen jäähtyä. Sekoita loput täyteen ainekset keskenään ja yhdistä jäähtyneeseen sipuliseokseen. Kaada seos torttupohjalle. Paista noin puoli tuntia 200 asteessa kunnes torttu on kauniin ruskea.




KINKKUPIIRAKKA
Taikinapohja:
100 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
1 dl kylmää vettä
Täyte:
200 g savukinkkua kuutioina
200 g emmentaljuustoa kuutioina
1 punainen paprika kuutioina
pala purjoa renkaina
persiljasilppua
Munamaito:
3 dl maitoa
2 kananmunaa
muskottia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Nypi rasva, jauhot ja perunasosejauhe ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vuoraa voideltu vuoka taikinalla. Levitä täytteen ainekset taikinan päälle vuokaan. Sekoita munamaito, mausta ja kaada vuokaan. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti