torstai 12. heinäkuuta 2012

PIKKU-KAISAN RUOKAMUISTOT




Matkustin ajassa lapsuuteni ruokamuistoihin lämpimiin kesiin.

Sinikka-äidin keittiössä
Asuimme ensin aivan Naantalin keskustassa torin laidalla Säästöpankin talossa toisessa kerroksessa. Kun pikkuveli syntyi ja aloitin koulun muutimme omakotitaloon. Pidin paljon äidin tekemistä makkara- ja lihakeitoista. Kun vieraita oli tulossa äiti leipoi tiikerikakkua, kääretorttua tai omenamuffinsseja. Katselin vieressä kun vuoka voideltiin ja jauhotettiin korppujauhoilla. Seurasin kun sokeri ja voi vaahtoutuivat, kietoutuivat vatkaimeen ja kiersivät kehää kulhossa. Kauniin vaaleankeltaista seosta teki jo mieli maistaa, vaan ensin se piti paistaa. Äitini teki lämpimiä leipiä usein viikonloppuisin, ne liittyvät vahvasti muistoissani lauantain saunailtoihin ja Lauantaitanssit tv-ohjelmaan.

LÄMPIMÄT VOILEIVÄT
vaaleaa leipää
makkaraa paksu siivu
tomaattia viipaleina
edamjuustoa



TIIKERIKAKKU
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
raitaosaan:
3 rkl kaakaojauhetta
3 rkl maitoa

Voitele ja korppujauhota rengasvuoka. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoin, lisää vaahtoon. Ota 1/3 taikinasta toiseen kulhoon ja lisää siihen kaakaojauhe ja maito. Laita taikinat kerroksittain vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.



OHRAUUNIPUURO
1 rkl voita tai margariinia
1,5 dl rikottuja ohjasuurimoita
8 dl maitoa
0,5 tl suolaa

Voitele uunivuoka. Mittaa vuokaan ohrasuurimot, maito ja suola. Kypsennä puuroa 175 asteessa uunin alatasolla noin kaksi tuntia. Syödään voisilmän ja maidon kanssa.


Vieno-mummon keittiössä
Kävimme pari kertaa vuodessa Sulkavalla isäni kotitilalla, aina pääsiäisenä sekä kesälomalla. Kesäisin kävelimme peltojen poikki ja metsän halki järven rantaan uimaan, onkimaan ja soutelemaan. Kohokohta oli, jos näimme setäni hevosen metsässä laiduntamassa. Harmistuksen paikka oli, jos lehmät olivat miinoittaneet rantaveden. Palatessamme rannasta pujotimme ahomansikoita timoteiheinään ja poimimme metsästä kuppiin mustikoita, että sain tehdä mustikkamaitoa. Iltaisin seurasin tarkkaavaisesti, kun tätini kävivät iltalypsyllä.

Mummoni oli erittäin tarkka ruoka-ajoista. Aamu-unisena olin usein vielä aamupalalla, kun hän jo aloitteli seuraavan aterian valmisteluja. Miedon makuinen makaronilaatikko on jäänyt päällimmäisenä mieleeni leivinuunissa paistettujen ruislimppujen lisäksi. Aina oli myös jälkiruokaa, ainakin silloin kun me olimme kyläilemässä.



MAKARONILAATIKKO
250 g pätkittyä putkispagettia
Munamaito:
3 kananmunaa
8 dl maitoa
noin 1 tl suolaa
vajaa 1 rkl sokeria
muskottia
valkopippuria

Keitä makaroneja noin 8 minuuttia. Laita makaronit voideltuun uunivuokaan, sekoita munamaito ja kaada vuokaan makaronien päälle. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin tunnin eli kunnes munamaito on hyytynyt. Tarjotaan karjalanpaistin tai uunissa tuntikausia muhineen possunlihan kanssa.




MARJAKIISSELI
1 litra laimennettua mehua
4 rkl perunajauhoja
1 dl vettä
4 dl marjoja (esim. mustikoita)

Kuumenna mehu kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita perunajauhot hyvin veteen. Kaada seos ohuena nauhana mehun joukkoon samalla sekoittaen. Siirrä takaisin liedelle ja anna kiehahtaa nopeasti. Laita marjat tarjoiluastiaan ja kaada kiisseli marjojen päälle.


Muisto-mummon keittiössä
Toinen mummoni, äidinäiti asui niin lähellä, että hänen luonaan kävimme ainakin kerran viikossa. Mummon pihalla kasvoi paljon vanhoja puita, suuria tammia sekä omena-, kriikuna- ja luumupuita. Kaikkialla oli kukkia, kielot ja lemmikit olivat suosikkejani. Mummo oli kätevä käsistään, hän kutoi ahkerasti, ompeli koneella vaatteita ja virkkasi pitsiliinoja. Mummolassa tuoksui usein vastapaistettu pulla. Hän teki ihan tavallisia pyöreitä pikkupullia, pullapitkoja ja mustikkapiirakkaa. Mummo paistoi myös lättyjä, isoja ja rasvaisia. Niiden kanssa maistui itsetehty mustaherukkamehu. Raparperikiisseli ja kuohkea vispipuuro olivat hyviä maidon kanssa.

Mummo tykkäsi kalasta, hän teki silakkalaatikkoa ja paistoi kalaa. Erityisesti lohesta jäi vahva tuoksu ilmaan ja aina kun paistan itse lohta olen kuin mummoni keittiössä.



LÄTYT
6 kananmunaa
1 l maitoa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl sulatettua voita
tarjoiluun:
sokeria ja hilloa

Vatkaa kevyesti kananmunien rakenne rikki. Lisää joukkoon loput ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Paista paistinpannulla suuria lättyjä. Mummo tarjoili lätyt aina sokerin ja itsetehdyn hillon kanssa.




VISPIPUURO
8 dl vettä
4 dl puolukoita
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
1,5 dl mannasuurimoita

Puolukoita keitetään vedessä noin 10 minuuttia, jonka jälkeen ne painellaan siivilän läpi. Lisätään loput ainekset ja keitellään välillä sekoittaen toiset 10 minuuttia. Annetaan jäähtyä ja vatkataan kuohkeaksi. Tarjotaan kylmän maidon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti