Pihallamme
kasvaa runsaasti luonnonyrttejä ja käytänkin niitä todella paljon, mutta yleensä vain pääruokiin ja leivontaan. Nyt mielessä pilkisteli
ihana jälkiruoka, jossa yhdistyvät huumaavalta tuoksuva
mesiangervo, sitruunaisen eksoottissävytteinen pihasaunio ja
hennosti tuoksuvat, mutta ihanan väriset puna-apilan- ja
horsmankukat. Lisäsin punaisten kukkien joukkoon vielä muutamia
ruusuun terälehtiä, koska niiden aromit sopivat täydellisesti
yhteen.
Tuumasta
toimeen ja yllätys oli huikea. Tästä jälkiruoasta tuli vielä
parempaa kuin edes uskalsin kuvitella. Jälkiruoka on erittäin
hienostunut ja siinä on täyteläistä makuharmoniaa. Koko perhe oli
aivan ihmeissään siitä, että kotipihallamme kasvaa
tämänlaista villiä lähiherkkua.
Olkaa hyvät mesiangervojäätelöä
kera pihasauniomarenkien ja punaisen kukkaishyytelön:
Mesiangervojäätelö
kourallinen mesiangervonkukkia
3 dl maitoa
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
3 munankeltuaista
2 dl kuohukermaa
Laita
mesiangervonkukat kulhoon ja kaada maito kukkien päälle. Peitä
kulho kelmulla ja laita kulho jääkaappiin yöksi. Ota seuraavana
päivänä kulho jääkaapista. Laita mesiangervot, maito, sokeri ja
glukoosisiirappi kattilaan. Kuumenna liemi kiehumispisteeseen.
Siivilöi mesiangervot pois liemestä. Jäähdytä liemi. Vatkaa
keltuaiset ja kerma erikseen vaahdoiksi, yhdistä vaahdot keskenään.
Kaada maitoseos kermaseokseen ja laita pakastimeen jäätymään.
Vatkaa jäätelöä pari kertaa jäätymisen aikana.
Pihasauniomarengit
3 kananmunan
valkuaista
0,5 tl etikkaa
1,5 dl sokeria
2 rkl pihasaunion
kukkia
Vatkaa
valkuaiset vaahdoksi. Lisää mukaan etikka. Lisää sokeri
vähitellen valkuaisvaahtoon samalla vatkaten. Lisää vielä lopuksi
hienonnetut pihasaunion kukat varovasti sekoitellen vaahdon joukkoon.
Annostele leivinpaperin päälle lusikalla tai pursottamalla pieniä
marenkeja. Laita marengit 100-asteiseen uuniin. Paista marenkeja noin
1,5 tuntia. Jäähdytä valmiit marengit ritilän päällä.
Punainen
kukkaishyytelö
ensin:
yhteensä
1 litra punaisia syötäviä luonnonkukkia (esimerkiksi puna-apilankukkia, horsmankukkia ja muutamia kurtturuusun terälehtiä)
4
dl vettä
seuraavaksi:
2,5
dl hillosokeria
2,5
dl keitettyä punaista kukkavettä
Kerää
litra punaisia luonnonkukkia ja laita kukat ja neljä desiä vettä
kattilaan. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Väri, maku ja tuoksu
siirtyvät keitettäessä veteen. Siivilöi kukat pois. Mittaa
jäljellä oleva neste kattilaan ja laita yhtä paljon hillosokeria
kuin nestettä on. Esimerkiksi jos nestettä on 2,5 desiä niin
sokeria tulee silloin myös 2,5 desiä. Keitä hiljalleen kunnes seos
kiinteytyy hieman. Purkita ja jäähdytä. Jäähtyessään punainen
kukkaishyytelö kiinteytyy vielä enemmän.
Onpas houkuttelevan näköiset annokset. Varmasti maistuisi minullekin.
VastaaPoistaKiitos :)
Poista