torstai 28. heinäkuuta 2016

Maukas karviaismarjapiirakka



Kävimme eilen vanhassa kotikaupungissani Naantalissa Unikeonpäivillä. Kiertelimme katselemassa markkinakojuja, esityksiä ja iloista ihmisvilinää. Kiipesimme Kuparivuorelle ihailemaan kesämaisemia, kiertelimme ristiin rastiin vanhaa kaupunkia ja lapset pulahtivat uimaan Nunnalahden uimarannalla. Naantali esiintyi oikein edukseen kesähelteillä.


Poikkesimme tietysti samalla reissulla vanhempieni luona ja sain kerätä mukaani karviaismarjoja. Tänään hieman tihkusateisena päivänä karvaiset jatkojalostuivat piirakaksi. Karviaismarjat ovat pikkuisen kirpeitä ja sopivat siksi tähän piirakkaan loistavasti.


KARVIAISPIIRAKKA
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
2 rkl vettä
Täyte:
50 g margariinia tai voita sulatettuna
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3 rkl mantelijauhetta
1 rkl vehnäjauhoja
noin 4 dl karviaisia
Lisäksi koristeluun tuoreita karviaisia

Pohja: Sekoita pehmeä margariini, vehnäjauhot ja vesi sileäksi taikinaksi. Laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin noin tunniksi. Kauli taikina piirakkavuoan kokoiseksi (halkaisija noin 25 cm). Jos taikinasta jää yli voit tehdä lopuksi koristeita piirakan pinnalle. Vuoraa piirakkavuoka taikinalla, myös reunat. Peitä piirakan reunat foliosuikaleilla ja pistele pohjaa haarukalla muutaman kerran. Paista piirakkapohjaa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Poista foliosuikaleet reunoilta.
Täyte: Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon mantelijauhe, vehnäjauhot ja sulatettu rasva. Kaada täyte esipaistetulle piirakkapohjalle. Ripottele puhdistetut karviaiset täytteen joukkoon. Jos taikinaa jäi yli tee siitä muutamia suikaleita ja tee piirakan pinnalle koristeristikko. Paista piirakkaa vielä noin 20 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti