Olemme
kesän ja syksyn aikana käyneet ”keskiajalla” neljä kertaa.
Turun kestiaikamarkkinoilla kesä-heinäkuun vaihteessa,
turnajaisissa Turun linnan puistossa heinäkuussa, Teijon
keskiaikakylässä elokuussa ja viimeksi viime viikonloppuna
Kemiönsaarella Taalintehtaan keskiaikamarkkinoilla.
Teijossa katseltiin myös medieval combat taisteluja.
Taalintehtaan
markkinat on järjestetty nyt kolmena vuotena ja olemme jokaisena
vuonna käyneet paikan päälle aistimassa tunnelmaa, joka on todella
hyvä. Markkinoilla kaikki esitykset ovat
ilmaisia, kuvassa Länsirannikon rykmentti eli vanhanajan ruutiaseilla esiintyvä ryhmä. Lisäksi ohjelmassa oli hevosturnajaiset ja tietysti täyskontakti jalkataistelu.
Tämän kesän Turun keskiaikamarkkinoilla elettiin vuotta 1509.
Etenkin
meidän perheen nuorimmainen on keskiajasta todella kiinnostunut.
Hänen pääasiallisena kiinnostuksen kohteina ovat aseet ja
varusteet, joita hän on myös itse tehnyt ja upeita ovatkin. Nyt
hänellä on työn alla rautapaita metallilenkeistä, siinä on
valtava työ, mutta intoa riittää ja rautapaita näyttää
edistyvän.
Minua
itseäni tietysti kiinnostaa aina eniten ruokapuoli ja tunnelmaan
päästiin jo kotona tällä keskiajalta vaikutteita saaneella
kala-aterialla.
Kalaa
mantelikastikkeen ja sipulin kera
öljyä
ja voita paistamiseen
noin
700 vaalealihaista kalaa fileinä
4
dl mantelimaitoa (resepti alla)
1
rkl kalafondia
1
dl korppujauhoja tai vaalean leivän muruja
1,5
dl pinjansiemeniä
1
rkl punaviinietikkaa
1
tl mustapippuria rouhittuna
0,5
tl kanelijauhetta
0,5
tl inkiväärijauhetta
suolaa
maun mukaan
2
sipulia
noin
1 dl pähkinöitä ja manteleita paahdettuna
tuoretta
persiljaa
Valmista
ensin mantelimaito alla olevalla reseptillä. Hienonna
pinjansiemenet. Leikkaa sipulit renkaiksi. Sekoita mantelimato,
kalafondi, hienonnetut pinjansiemenet, viinietikka, mustapippuri, kaneli ja inkivääri. Kiehauta kastike. Paahda pähkinät ilman
öljyä. Paista sipulirenkaat öljytilkassa. Paista kalat öljyn ja
voin seoksessa ja mausta suolalla. Laita tarjoiluvadille kastiketta,
paistetut kalat, kalojen päälle paahdettuja pähkinöitä ja
paistettuja sipulirenkaita. Ripottele päälle vielä
persiljasilppua.
Mantelimaito
2
dl mantelijauhetta (juuri jauhettua kuorettomista manteleista)
5
dl kiehuvaa vettä
Laita
mantelijauhe kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Sekoita muutamia
kertoja 20 minuutin aikana. Kaada neste siivilän läpi ja
mantelimaito on valmis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti