tiistai 16. kesäkuuta 2015

Parhaat pestot (4 reseptiä)



Pesto on monikäyttöinen kastike, joka on helppo valmistaa itse ja varioimismahdollisuuksia on monia. Yleensä pestossa on basilikaa, oliiviöljyä, parmesaani- tai percorinojuustoa, pinjansiemeniä ja valkosipulia. Pestoon voi käyttää basilikan lisäksi monenlaisia yrttejä. Olen valmistanut pestoa muun muassa persiljasta, tillistä, rucolasta ja voikukasta, ohessa reseptit näihin pestoihin. Pestoa syödään useimmiten pastan kanssa, mutta käyttötapoja on lukuisia.

PERSILJAPESTO
nippu persiljaa
0,5 dl manteleita tai cashewpähkinöitä
noin 1 dl öljyä
vähän sitruunamehua
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Silppua persilja ja laita muiden ainesten kanssa astiaan, soseuta monitoimikoneella tai  sauvasekoittimella tasainen tahna.

TILLIPESTO
nippu tilliä
0,5 dl emmentaljuustoraastetta
0,5 dl suolattuja maapähkinöitä
valkosipulinkynsi
n. 1 dl öljyä
mustapippuria myllystä

Soseuta ainekset tasaiseksi seokseksi, lisää öljy vähitellen.

VILLIRUCOLAPESTO
5 dl villirucolaa
2 dl parmesaani- tai emmentaljuustoa hienona raasteena
1 dl mantelijauhetta
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1,5 - 2 dl oliiviöljyä
merisuolaa myllystä

Hienonna tehosekoittimessa rucola, lisää valkosipulinkynsi, juustoraaste, mantelijauhe ja osa
öljystä. Lisää öljyä kunnes muodostuu tasainen kastike, mausta suolalla.

VOIKUKKA-SUOLAHEINÄPESTO
noin 4 dl nuoria voikukanlehtiä
muutamia suolaheinänlehtiä
2 dl juustoraastetta
1 dl mantelijauhetta
1,5-2 dl oliiviöljyä
suolaa maun mukaan

Hienonna voikukan- ja suolaheinänlehdet monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella, lisää juustoraaste ja mantelijauhe. Lisää öljyä vähitellen kunnes muodostuu tasainen tahna. Mausta suolalla.


Pesto kuuluu ehdottomasti pizzoihin.



Pestoa voi käyttää myös suolaisissa leivonnaisissa, tässä korvapuustien täytteenä.



Pesto sopii loistavasti yhteen kalan kanssa.



Liharuokien kanssa pesto toimii hienosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti