maanantai 29. joulukuuta 2014

OTA VASTAAN UUSI VUOSI (6 reseptiä)


Tässä muutamia uudenvuoden vastaanottajaisiin sopivia syötäviä. Kaikkia näistä voi napostella myös sormin.


MAKIRULLAT
norileväarkkeja
keitettyä sushiriisiä
wasabi-tahnaa (eli vihreää piparjuuritahnaa)
Täytteeksi esimerkiksi jotain näistä:
kurkkua
avokadoa
paprikaa
mangoa
kypsää broileria

Makirullan kokoaminen:
Pilko kaikki täytteen ainekset pitkittäin suikaleiksi. Laita norileväarkki bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin. Ota kostutetuin käsin riisiä ja laita ohut kerros noin ¾ alueelle noriarkkia. Levitä vähän wasabia keskelle riisiä ja laita tämän jälkeen jotain valitsemistasi täytteistä wasabin päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri rullaksi itsestäsi poispäin, kostuta vähän noriarkin riisitöntä reunaa ja kääri rulla loppuun kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Tarjoa soijakastikkeen kanssa.



SARDIINI-OLIIVIPIIRAKKA
120 g sardiineja öljyssä
2 kananmunaa
2,5 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
100 g emmentaljuustoa raastettuna
100 g oliiveja kivettöminä

Hienonna sardiinit öljyn kanssa. Sekoita sardiinit, munat, maito ja jauhot. Voitele uunivuoka ja asettele kokonaiset kivettömät oliivit vuoan pohjalle. Kaada taikina vuokaan oliivien päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Leikkaa suupaloiksi. Hyvää sekä lämpimänä että kylmänä.



FRITEERATUT SIPULIRENKAAT
pari isoa sipulia
Kuorrutustaikina:
2 kananmunaa
2 dl kivennäisvettä
3 dl vehnäjauhoja
2 valkosipulinkynttä pilkottuna hienoksi
pala tuoretta inkivääriä pilkottuna hienoksi
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään. Leikkaa sipulit renkaiksi, erottele renkaat toisistaan ja upota taikinaan. Kuumenna noin 5 dl rypsiöljyä kattilassa. Nosta sipulirenkaat taikinasta öljyyn muutama kerrallaan, paista kunnes saavat kauniin värisen pinnan. Nouki renkaat pois reikäkauhalla ja valuta talouspaperin päällä.



TÄYTETYT KURKKUPALAT
tuore kurkku
Täyte:
2 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
100 g homejuustoa murennettuna
Koristeeksi:
tummia viinirypäleitä
saksanpähkinöitä
sitruunamelissaa tai basilikaa

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Halkaise kurkku ja poista siemenet lusikalla. Leikkaa annospaloiksi, täytä ja koristele. Voit leikata tasaisemmaksi lautasta vasten tulevaa kurkun pintaa, niin kurkkupalat pysyvät paremmin suorassa.



SUOLATIKUT
Taikina:
1 dl vettä kädenlämpöisenä
10 g hiivaa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
1,5 rkl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmuna kevyesti vatkattuna
Pinnalle:
karkeaa merisuolaa tai sormisuolaa

Liota hiiva veteen, lisää muut taikinan ainekset. Vaivaa tasainen taikina. Anna taikinan nousta hyvin. Tee taikinasta pitkulainen ja jaa se osiin. Muotoile jokainen pala noin 20 cm pitkäksi olueksi tikuksi. Voitele ja ripottele pinnalle suolaa. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Taikinasta tulee noin 40 suolatikkua.



CHORIZOMUNKIT
80 g voita tai margariinia
2,5 dl maitoa
mustapippuria myllystä
muskottipähkinää raastettuna
2 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl emmentaljuustoraastetta
muutama tuore basilikanlehti silputtuna
100 g chorizo-makkaraa pieninä kuutioina
Lisäksi:
öljyä uppopaistamiseen

Laita kattilaan rasva ja maito sekä pippuria ja muskottipähkinää. Anna kiehahtaa ja lisää jauhot samalla hyvin sekoittaen kunnes seos on taikinamaista. Ota liedeltä ja lisää yksi muna. Anna seoksen jäähtyä ja paista sillä välin chorizo kevyesti pannulla. Laita chorizo hetkeksi talouspaperin päälle valumaan. Sekoita taikinaan vielä kolme munaa sekä leivinjauhe. Lisää taikinaan juustoraaste, basilika sekä chorizo. Kuumenna öljy, muovaa kahden lusikan avulla pieniä munkkipyöryköitä ja laita pari munkkia kerralla paistumaan. Paista kauniin kullanruskeiksi. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Tarjoa lämpiminä tai jäähtyneinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti