Tuoksuva
joululeipä kuuluu ehdottomasti joulupöytään. Tämän leivän
herkullisen maun salaisuus on se, että siirappi kiehautetaan
mausteiden kanssa. Näin
mausteisiin saadaan rehevyyttä ja eloa. Muuten leipä on perinteinen piimälimppu ja
erittäin helppo valmistaa.
JOULULEIPÄ
5
dl piimää
1
dl siirappia
0,5
rkl kuminansiemeniä
0,5
rkl fenkolinsiemeniä
0,5
rkl jauhettua pomeranssinkuorta
25
g hiivaa
0,5
dl vettä
0,5
rkl suolaa
6
dl ruisjauhoja
noin
6 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
0,5
dl lämmintä vettä
0,5
rkl siirappia
Ota
piimä lämpenemään huoneen lämpöön. Kiehauta siirappi ja
mausteet, anna jäähtyä. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Yhdistä huoneenlämpöinen piimä, siirappiliemi, hiiva ja suola.
Lisää jauhot ja vaivaa pehmeä taikina. Jätä taikina nousemaan
peitettynä noin tunniksi. Leivo kaksi leipää ja laita ne
halutessasi voideltuihin vuokiin. Anna leipien vielä nousta hyvin.
Paista leipiä 200 asteessa noin 50 minuuttia. Voitele
leipiä pari kertaa paistumisen loppupuolella siirappivedellä.
Taikinasta tulee kaksi leipää, toisen voi antaa vaikka lahjaksi. Herkullinen joululeipä kääräistään ensin leivinpaperiin, sitten uuden keittiöpyyhkeen sisään ja paketin päälle puinen voiveitsi. Maukas lahja on valmis.
TÄÄLTÄ
löydät myös joulupöytään sopivan saaristolaisleivän reseptin.
Oi, kyllä kelpaisi noin kaunis paketti, noin herkullisella sisällöllä :)
VastaaPoistaIhana, helppo ja herkullinen resepti. Kyllä kotona tehty leipä on ihan ykkösjuttu.
VastaaPoista