maanantai 28. lokakuuta 2013

TEHDÄÄN ITSE SUSHIAOlin reilu vuosi sitten pikaisella sushikurssilla. Siellä opetettiin tekemään hyvin yksinkertaisia kurkkumakirullia sekä nigirisushia. En ollut ennen kurssia koskaan edes maistanut sushia. Kurssin jälkeen valmistimme sushia kotona joitakin kertoja. Nyt pienen tauon jälkeen tein taas sushia, kokeilin myös uramakin eli inside out sushin tekoa. Makirullissa ja uramakissa käyttämäni täytteet eivät kaikki ole ihan perinteisimmästä päästä, mutta kukin käyttää mitä haluaa.


MAKIRULLAT
norileväarkkeja
sushiriisiä
wasabi-tahnaa
täytteeksi esimerkiksi jotain näistä:
kurkkua
avokadoa
paahdettua paprikaa
kaltattua tomaattia
keitettyä porkkanaa
mangoa
katkarapuja

Sushiriisin valmistaminen:
500 g sushiriisiä
2 tl sokieria
noin 6 rkl riisiviinietikkaa

Kaada riisi isoon kulhoon ja vettä päälle, sekoita hyvin ja kaada samea vesi pois. Huuhtele riisi niin monta kertaa, että vesi ei muutu enää sameaksi. Laita riisi ja 8 dl vettä kattilaan, kun riisi alkaa kiehumaan laita kansi päälle ja alenna lämpöä. Keitä riisiä hiljalleen noin 15 minuuttia eli kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Kumoa riisi suureen kulhoon ja jäähdytä riisi huoneenlämmössä. Lisää riisin joukkoon sokeria ja riisiviinietikkaa.

Avokadon ja banaanin päälle kannattaa tummumisen estämiseksi pirskotella sitruunamehua. Paahda paprikat ja laita muovipussiin kunnes ne ovat jäähtyneet, irrota paprikasta kuoret. Pilko kaikki ainekset pitkittäin suikaleiksi.

Makirullan kokoaminen:
Laita norileväarkki bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin. Ota kostutetuin käsin riisiä ja laita ohut kerros noin ¾ alueelle noriarkkia. Levitä vähän wasabia keskelle riisiä ja laita tämän jälkeen jotain valitsemistasi täytteistä wasabin päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri rullaksi itsestäsi poispäin, kostuta vähän noriarkin riisitöntä reunaa ja kääri rulla loppuun kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Leikkaa paloiksi. Tarjoa japanilaisen soijan kanssa.URAMAKI
sushiriisiä
norileväarkkeja
wasabitahnaa
täytteeksi esimerkiksi:
paistettua broileria
banaania
mangoa
pinnalle:
paahdettuja seesaminsiemeniä

Broilerin marinadi:
4 rkl soijakastiketta
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
pala inkivääriä
1 valkosipulinkynsi

Uramakin kokoaminen:
Laita kelmu bambumaton päälle. Ota kostutetuin käsin riisiä ja laita ohut kerros kelmun päälle. Laita riisin päälle noriarkki. Laita jotain valitsemistasi täytteistä keskelle noriarkkia ja sipaise vähän wasabia niiden päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri rullaksi itsestäsi poispäin kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Muista poistaa kelmu. Leikkaa paloiksi ja pyörittele palat paahdetuissa seesaminsiemenissä. Tarjoa japanilaisen soijan kanssa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti