tag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post4878816628971296179..comments2023-09-22T11:54:32.823+03:00Comments on Tuulikummun keittiössä: PIZZERIA KOTIPIHALLAMMEKaisa Sillanpään ruokablogihttp://www.blogger.com/profile/05479285571274235852noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-30208433213200132622022-02-20T11:54:15.301+02:002022-02-20T11:54:15.301+02:00Hyvännäköinen uuni!Hyvännäköinen uuni!Kaisa Sillanpään ruokablogihttps://www.blogger.com/profile/05479285571274235852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-57881834884530936862022-02-20T11:16:11.203+02:002022-02-20T11:16:11.203+02:00Minäkin inspiroiduin projektistanne ja rakensin om...Minäkin inspiroiduin projektistanne ja rakensin oman pizzauunin. https://www.instagram.com/p/CaMN2dvNv7W/?utm_medium=copy_link<br />Jannehttps://www.blogger.com/profile/04373702894554145836noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-12593013249256766572018-08-27T16:40:45.738+03:002018-08-27T16:40:45.738+03:00Upea uunin malli saatiin teiltä. Nyt kaksi kesää n...Upea uunin malli saatiin teiltä. Nyt kaksi kesää nautittu ihanista pizzoista.<br />Väliin "sovellettiin", mutta lopputulos tuli oikein hyvä. Varsinkin, kun kumpikaan meistä ei ollut aiemmin muurannut...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-88423767550344998252017-06-30T12:17:08.296+03:002017-06-30T12:17:08.296+03:00Täällä rakentuu vahvasti myös teidän ohjeenne muka...Täällä rakentuu vahvasti myös teidän ohjeenne mukainen uuni, kiitos paljon ohjeista. Seuraavaksi pitää valaa kupu päälle. Kuten edellinen kyselijä, myös minua kiinnostaa kovasti tietää miten paljon kului valumassaa? Se kun on kuitenkin arvokasta, mutta toisaalta ei ole aikaa käydä hakemassa lisää kesken kaiken. <br /><br />Ulkomaisilta foorumeilta olen lukenut, että oviaukon korkeus olisi hyvä olla 63% uunin korkeudesta, aika tarkka luku, mutta kai jotenkin pitää paikkaansa kun monella sivulla se toistuu.<br /><br />Olisi pitänyt uskoa tuo tulen kestävän muurauslaastin varoitus. Käytin silti sitä, mutta sepä ei kovin hyvin tarraa kiinni tulitiiliin. Sehän onkin tarkoitettu vain 1-3mm saumoihin. Nyt laitoin kanaverkkoa ja perus saneerauslaastia ulkopuolelle, että tiilet pysyy paikallaan edes kuvun teon ajan. Ei ne sitten myöhemmin enää pääse liikkumaan ja saneerauslaastikin kestää aika hyvin lämpöä. Kiukaan takana on pysynyt meillä ja sitä takkamestari käytti takan ulkopinnan tasoitukseen ennen antiikkilaastia.<br /><br />Eikö tuon kuvun eristeenä käy ihan tavallinenkin villa? Eihän sinne mistään tuli pääse.<br /><br />Mika<br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05513848271391860441noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-55620616520677917472017-06-25T22:49:48.978+03:002017-06-25T22:49:48.978+03:00Kiitos ohjeista. Netissä on tullut vastaan tosiaan...Kiitos ohjeista. Netissä on tullut vastaan tosiaan kaksi erilaista perusmallia: Teidän valitsema korkea ja kapea suuaukko (kuvan perusteella 3 tiiltä) sekä leveä ja matala. Esim https://www.pizzaamokkipihalta.com/pizzauuni2 jossa suuaukko 5 tiiltä leveä. Oletteko olleet valintaanne edelleen tyytyväisiä? Onko kupolin korkeudesta jotain muuta hyötyä / haittaa lämpötilojen, savun tms suhteen? <br />Onko muistikuvaa, montako säkkiä valumassaa kului? Kuinka paksu kuoresta lopulta tuli? Valoitteko kuvun oikean paksuisena edeten alhaalta huippua kohden vai tehtiinkö se kerroksina? <br />Useissa ohjeissa iglun suuaukko on lyhyt https://www.youtube.com/watch?v=Sny2MCND3nA Teillä suuaukko on huomattavan syvä - kahden tiilenmitan pituinen. Onko pitkästä suuaukosta ollut erityistä hyötyä / haittaa?<br />Onko eristeen puuttumisesta arinan alta ollut harmia, esim lyhyt paistoaika?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-14410710133863579172017-06-12T12:09:23.167+03:002017-06-12T12:09:23.167+03:00Kiitos kommentista, todella kiva kuulla.Kiitos kommentista, todella kiva kuulla.Kaisa Sillanpään ruokablogihttps://www.blogger.com/profile/05479285571274235852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-56370611615986169342017-06-12T12:07:42.231+03:002017-06-12T12:07:42.231+03:00Itse uuniin ei ole tullut halkeamia. Pintakerrokse...Itse uuniin ei ole tullut halkeamia. Pintakerroksessa on pieni särö, mutta se on vain visuaalinen haitta joka on helposti korjattavissa.Kaisa Sillanpään ruokablogihttps://www.blogger.com/profile/05479285571274235852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-5411953167879860342017-06-12T10:50:14.370+03:002017-06-12T10:50:14.370+03:00Uuni on kyllä ollut meillekin inspiroiva. Ideoita ...Uuni on kyllä ollut meillekin inspiroiva. Ideoita on saatu paljon ja hyviä rakennusohjeita. Paljon kiitoksia!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-57994470718882849622017-06-12T09:42:46.933+03:002017-06-12T09:42:46.933+03:00Onko uuniin tullut halkeamia?Onko uuniin tullut halkeamia?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-40035953971855401322017-04-19T17:51:22.822+03:002017-04-19T17:51:22.822+03:00Noin kaksi tuntia. Vähän riippuu mitä puuta käyttä...Noin kaksi tuntia. Vähän riippuu mitä puuta käyttää lämmittämiseen.Kaisa Sillanpään ruokablogihttps://www.blogger.com/profile/05479285571274235852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-58466105043844166832017-04-19T16:53:11.617+03:002017-04-19T16:53:11.617+03:00kauanko kestää että uuni lämpenee ja on valmis pit...kauanko kestää että uuni lämpenee ja on valmis pitsan paistoon ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-42783000146333020212017-04-18T19:54:13.113+03:002017-04-18T19:54:13.113+03:00Emme ole käyttäneet pihauunia talvella, uuni on me...Emme ole käyttäneet pihauunia talvella, uuni on meillä peitettynä talven ajan. Ehkä hyvällä kelillä voisi käyttää myös talvella.Kaisa Sillanpään ruokablogihttps://www.blogger.com/profile/05479285571274235852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-20556475064173634012017-04-18T17:26:31.813+03:002017-04-18T17:26:31.813+03:00oletteko kokeillut käyttää talvella kiviuunia ? va...oletteko kokeillut käyttää talvella kiviuunia ? vai voiko sitä talvella edes käyttää ? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-59902528256700818292016-07-26T22:28:37.456+03:002016-07-26T22:28:37.456+03:00Hei, onko tietoa tai kokemusta siitä, voiko kyseis...Hei, onko tietoa tai kokemusta siitä, voiko kyseistä pitsataikinaa pakastaa?Marjonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-89308761072141927852015-07-21T22:53:40.545+03:002015-07-21T22:53:40.545+03:00Moi. Haavena on tämän tyypin uunin rakentaminen. M...Moi. Haavena on tämän tyypin uunin rakentaminen. Mutta haluaisin että sama uuni myös voisi käyttää saavuttamiseen. Luuletteko että onnistuisi? Vaikka vielä tulipesän yläpuolella joku pömpeli sauvustamishommalle, savun tulisi olla noudatettu siihen. Onko ideoita?Simonhttps://www.blogger.com/profile/09525631597627544301noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-31609114534675322622015-05-23T17:18:52.093+03:002015-05-23T17:18:52.093+03:00Kiva kuulla, että ohjeista on ollut innostusta ja ...Kiva kuulla, että ohjeista on ollut innostusta ja hyötyä. Tekemäsi pizzauuni näyttää todella hienolta. Linkittäminen on ok. Toivotan sinulle runsaasti hyviä pizzanpaistokelejä.Kaisa Sillanpään ruokablogihttps://www.blogger.com/profile/05479285571274235852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-86566645529278481432015-05-23T13:52:35.141+03:002015-05-23T13:52:35.141+03:00Tämä teidän uunin teko-ohje oli yksi inspiraation ...Tämä teidän uunin teko-ohje oli yksi inspiraation lähde myös meille tehdä samanlainen pihallemme. Olimme sitä jo pitkään miettineet ja tämä oli viimeinen kipinä aloittaa. Nyt on uuni pihalla ja odotellaan säitä sen käyttämiseen. Kiitos hyvistä ohjeista.<br />ps. linkitin teidät omaan blogiini idealähteenä. Toivottavasti ok :)Petrihttp://www.puolisukeltaja.netnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-33295576256405834772015-03-07T23:12:14.619+02:002015-03-07T23:12:14.619+02:00Itse eristin pohjan Vermikulaatti /sementtiseoksel...Itse eristin pohjan Vermikulaatti /sementtiseoksella 5:1 ja on hyvin pitänyt lämmön.Eristyksen vahvuus n.100mm.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-37656796406723052042014-09-28T22:17:52.921+03:002014-09-28T22:17:52.921+03:00Uunin alapohjan olisit voinut eristää Vermikulaatt...Uunin alapohjan olisit voinut eristää Vermikulaatti sementi seoksella.Niin ei lämpö karkaisi ...<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-45994819093037324362014-08-05T09:24:23.402+03:002014-08-05T09:24:23.402+03:00Ai että, näyttää niin täydelliseltä! Nyt täytyy my...Ai että, näyttää niin täydelliseltä! Nyt täytyy myöntää että pieni kateudenpistos tuntui sydämessä ;D<br />P.S. Olin ihan innoissani sun makean pizzan ohjeesta!<br /><br />Henna- http://heavenlybakings.blogspot.fiHeavenly bakingshttps://www.blogger.com/profile/09864942277605190331noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-80494924366580595312014-06-04T21:31:46.640+03:002014-06-04T21:31:46.640+03:00Terve. Kyllähän meilläkin meni loppujen lopuksi ko...Terve. Kyllähän meilläkin meni loppujen lopuksi kolme kesää ennenkuin lopulta tehtiin uuni valmiiksi. ekana kesänä muurasin tuon pohjan lekaharkoista + tulikivikehän, seuraava kesä meni ihmetellessä/muita hommia tehdessä ja ennen kolmatta kesää keksittiin isäni kanssa (joka on muurannut 35 vuoden aikana satoja tulisijoja sisätiloihin) tämän tulitiili + tulenkestävä massakatto-yhdistelmän. Itse kuvun valamiseen meni yksi päivä + edellinen päivä hiekkamuotin tekemiseen. Liikuntasaumaan pistin n. 10 mm tulenkestävää (=kallista) villaa pystyssä olevien tulikivien leveyden verran (n. 50 mm leveä). Nyt kun ollaan uunia lämmitetty ehkä n. 30 kertaa niin tuohon kohtaan olisi voinut kyllä pistää vaikka normaalia vuorivillaakin, koska liekki harvoin koskettaa tätä kohtaa, mutta eipä tuollainen pätkä tulenkestävääkään paljon maksa (meillä oli tuollainen pala jouten pojan huoneen takan muurauksen jäljiltä). Tärkeintä on saada tämä kupu onnistumaan kunnolla, sillä se on koko uunin perusta tulikivistä tehdyn lattian lisäksi. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa varmasti eristämme vielä koko kuvun vuorivillalla ulkopuolelta ja ja rakennamme harjakaton päälle + pistän pellin hormiin, että voimme tehdä kesällä uunissa haudutusruokia (padat, rosvopaistit jne.), nykyisillä eristyksillä lämpö karkaa turhan nopeasti. Toisaalta me tehdään sisäleivinuunissa koko talven pataruokia niin tällä ulkouunilla tämä ei ole niin tärkeätä + tuo kupu avoimena uuni näyttää paljon paremmalta ja rosvopaistia tehdään pihan maakuopassa muutenkin. T. Jukka SillanpääKaisa Sillanpään ruokablogihttps://www.blogger.com/profile/05479285571274235852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-1970997740096346332014-06-04T08:25:10.667+03:002014-06-04T08:25:10.667+03:00Hei! Upea on uuni, kovasti mietin uskaltaisiko its...Hei! Upea on uuni, kovasti mietin uskaltaisiko itse lähteä rakentamaan. Kymmeniä ohjeita katselleena lähden kyllä teitä matkimaan, jos rohkeus riittää ja ryhtymiskynnys ylittyy :) Väännätkö vielä rautalangasta tyhmälle tuon liikuntasauman? Kuinka paksulti villaa ja millä kohdin tarkalleen? Kiitos!Juhani Suokuokkahttps://www.blogger.com/profile/18357810513482375715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-86369551118814686852013-06-24T17:16:12.121+03:002013-06-24T17:16:12.121+03:00Terve, Meidän uunissa siis on käytetty tulitiilien...Terve, Meidän uunissa siis on käytetty tulitiilien muuraamisen perinteistä (ei siis tulenkestävää) muurauslaastia tulitiilien osalta, koska varsinainen tulenkestävä laasti (se vaaleanruskea) soveltuu hieman huonosti ulkokäyttöön ja meillä oli rakennusvaiheessa sen kanssa ongelmia (myyjä varastoinut laastin huonosti --> kiinnitysominaisuudet olivat olemattomat). Itse kupuosa on siis valettu tulenkestävästä valumassasta (= on tumman väristä, sisältää laavakiveä yms. vastaavaa kuumuudenkestävää materiaalia). Kun valat tulenkestävää valumassaa, täytyy se valaa yhdellä kertaa, kerran kuivuttuaan sen päälle ei saa enää tarttumaan toista kerrosta valumassaa. Ainut ongelman uunin kanssa vuoden aikana on ollut valkoiseksi sokkelimaalilla maalattu osa, sokkelimaali ei kestänyt talvea ilman hilseilyä, lämpöön se ei reagoi mitenkään (= vain visuaalista haittaa). Mitään rakenteellisia halkeilua ei ole tapahtunut laastien osalta vaan uuni on ihan samanlainen sisältä kuin valmistuessaankin. Meillä on liikuntasauma kuvun ja pystyseinien välissä (tulenkestävä villa), eli uuni pääsee hyvin elämään lämmitettäessä eikä riko itseään. Ensimmäisen kerran talven jälkeen kannattaa poltella pieniä tikkuja, jotta saa kosteuden pois. Meillä oli myös talvella luukun osalta pressu päällä siten, että uunissa pääsi ilma kiertämään. Terveisin: Jukka SillanpääKaisa Sillanpään ruokablogihttps://www.blogger.com/profile/05479285571274235852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-78656606991088241752013-06-24T10:59:05.985+03:002013-06-24T10:59:05.985+03:00Komea on uuni! Itselläni on ollut jo muutaman vuod...Komea on uuni! Itselläni on ollut jo muutaman vuoden haaveena rakentaa samantyylinen uuni. Kuinka nuo tulenkestävät laastit yms. sietävät kosteutta, onko halkeamia tms. ilmaantunut?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09461010735587356372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6377469174191175575.post-91577698187226357442012-09-29T15:51:13.496+03:002012-09-29T15:51:13.496+03:00Kiitos. Rahaa meni n. 600€, hankinnat tuli tehtyä ...Kiitos. Rahaa meni n. 600€, hankinnat tuli tehtyä parina vuotena ja kaikkia kuluja ei tullut pistettyä ylös. Lisäksi käytimme edellisistä projekteista ylijääneitä tarvikkeita osana uunin rakennusta.Kaisa Sillanpään ruokablogihttps://www.blogger.com/profile/05479285571274235852noreply@blogger.com